Technisch lezen is het koppelen van letters aan klanken. In de eerste plaats gaat het om het leren en herkennen van letters. Vervolgens komt het lezen van woorden en uiteindelijk het lezen van volledige zinnen. Dit proces vormt de basis voor leesvaardigheid en is essentieel voor verdere taalontwikkeling.
Kinderen leren eerst woorden met één lettergreep en gaan daarna over op woorden met meerdere lettergrepen. Door veel te oefenen verbeteren zij hun leesvaardigheid, want oefening baart kunst. Het regelmatig en gestructureerd lezen draagt bij aan een vlotter en accurater leesproces.
Bij technisch lezen hoort ook het goed voorlezen van een tekst, waarbij kinderen letten op de juiste leestekens, het tempo en de intonatie. Dit helpt bij het ontwikkelen van vloeiend lezen en draagt bij aan begrip en expressie.
Technisch lezen kan gestimuleerd worden door kinderen in heterogene groepjes samen een boek te laten lezen. Ook coöperatieve werkvormen zoals tutorgroepen hebben een positief effect. Bij tutorgroepen helpen oudere leerlingen, bijvoorbeeld uit groep 7, jongere leerlingen bij het lezen. Dit versterkt niet alleen het leesniveau van de jongere kinderen, maar ook dat van de oudere leerlingen, omdat uitleggen en begeleiden bijdraagt aan een betere beheersing van technisch lezen.
Laatst geactualiseerd op 14 maart 2025