
Tips om thuis spelend te leren met je jonge kind
Bertine van den Oever Hoe kun je op een speelse manier de ontwikkeling van je kind tussen de 3 en 7 jaar stimuleren? Deze tips geven je hiervoor veel handvatten.

Geen omgekeerd oudergesprek maar een adaptief startgesprek
Peter de Vries Na de intensieve samenwerking met ouders bij het thuisonderwijs, is het extra belangrijk om het nieuwe schooljaar goed te starten. Hoe voer je een goed en effectief startgesprek?

Zoek in deze Coronacrisis vooral ook de positieve dingen met kinderen
Peter de Vries Elke crisis heeft ook z'n positieve bijkomstigheden. Je kunt deze mooie kanten uitvergroten door er expliciet aandacht aan te besteden. Dit artikel geeft hier een aantal tips voor.

Pubers zijn leuk! Zeker als je ze begrijpt
Helèn de Jong Pubers zijn chagrijnig en onbereikbaar. Van heel boos naar hyper, lamlendig of brutaal. Dan weer supermelig en soms heel groot, dan weer heel klein: pubers zijn leuk!

Zijn 10-minutengesprekken nog van deze tijd?
Peter de Vries Veel scholen zijn dit jaar begonnen met het voeren van startgesprekken met ouders. Met de concrete handvatten in dit artikel worden ook de andere gesprekken met ouders effectiever!

Ouderbetrokkenheid - communicatie - educatief partnerschap
Arja Kerpel Ouderbetrokkenheid is de betrokkenheid van ouders bij de opvoeding en het onderwijs van hun kind, zowel thuis als op school.

Ouderbetrokkenheid 3.0
Peter de Vries Leerlingen die we voorbereiden voor de maatschappij van vandaag en morgen hebben recht op eigentijds onderwijs. Hoe eigentijds is de huidige vormgeving van ouderbetrokkenheid?

Curlingouders - tips voor leerkrachten en begeleiders!
Peter de Vries Curlingouders zijn steeds meer een begrip in de huidige schoolpraktijk. De auteur van dit artikel doet een oproep voor begeleiders om van binnenuit te werk te gaan om de druk te verlagen.

Bang voor ouders
Peter de Vries 10-minutengesprekken voor ieder kind. One size fits all. Dat is niet meer van deze tijd. Op naar passende ouderbetrokkenheid! En... lastige ouders bestaan niet.

Hoe kunnen scholen ouderbetrokkenheid versterken?
redactie Hoe kunnen scholen betrokkenheid van ouders versterken en wat vraagt dit van de leerkrachten?

Community bouwen met ouders
Peter de Vries Ouderbetrokkenheid is niet alleen de betrokkenheid van ouders bij de schoolontwikkeling van hun kind, het gaat verder dan dat. Ouderbetrokkenheid is de bijdrage van ouders om het kind goed te laten functioneren in de schoolsituatie.

Differentiatie in ouderbetrokkenheid in de voor- en vroegschoolse educatie
redactie Ouderbetrokkenheid in de voor- en vroegschoolse educatie: omgang met diverse oudergroepen en bevordering van duurzaamheid

Gepersonaliseerd onderwijs zet ouders aan het roer
Tijl Rood School is doorgaans een behoorlijke 'blackbox' voor ouders. Binnen het gepersonaliseerd onderwijs zijn ouders hard nodig. Hen welkom heten is belangrijk!

Handboek Ouderbetrokkenheid 3.0
Marianne Hogenhout Niet elke leraar vindt het even makkelijk om met ouders om te gaan. In dit boek staan dan ook niet de behoeften van ouders centraal, maar de vraag wat leerlingen nodig hebben van leraren en hun ouders samen.

Keurmerk ouderbetrokkenheid
Peter de Vries Het keurmerk ouderbetrokkenheid biedt criteria voor goede ouderbetrokkenheid. Het gaat om samenwerking van leerkrachten, leerlingen en ouders vanuit gedeelde verantwoordelijkheid.

Ouders moet je niet in een onderwijsleerproces zetten
Machiel Karels Leerkrachten moeten aan ouders verantwoording afleggen over de ontwikkeling van het kind. En het welbevinden van kinderen is ook thuis een punt van aandacht.

Ouder en jonge kind betrekken bij het onderwijsleerproces
Ite Wolters Ouderbetrokkenheid en leerlingbetrokkenheid zijn mooie woorden in menig schoolgids. Maar hoe krijgen ze concreet vorm? En wat levert dat op? Een voorbeeld en leerpunten daaruit.

Ouderbetrokkenheid: een hype?
Peter de Vries Is ouderbetrokkenheid een hype die wel weer overwaait of is het een toekomstvaste ontwikkeling waarbij ouders meer bij het onderwijs betrokken worden?

De rol van ouders bij keuze- en loopbaanbegeleiding
Annemieke Top Betrokkenheid van ouders is belangrijk in de studie- en beroepskeuze van hun kinderen. Ook de school heeft een belangrijke rol in de loopbaanoriëntatie. Een veelbelovende interventie helpt hierbij.

Ouderbetrokkenheid; zeven dingen die elke ouder moet weten
Peter de Vries Dit artikel reikt je zeven handreikingen aan om een betrokken ouder te zijn. Niet alleen op de basisschool, maar ook in het voortgezet onderwijs.

Ouderbetrokkenheid in voor- en vroegschoolse educatie
Annemieke Top Ouderbetrokkenheid in de voor- en vroegschoolse educatie: omgang met diverse oudergroepen en bevordering van duurzaamheid.

Ouderbetrokkenheid in VVE
Peter de Vries In de voor- en vroegschoolse voorzieningen (kinderopvang, peuterspeelzalen/voorscholen en kleutergroepen) zijn ouders vaak terecht een speerpunt.

Ouders als pleitbezorgers
Peter de Vries Ouderbetrokkenheid, een veelbesproken begrip. Wat betekent het echt en hoe kun je als professional goed met ouders omgaan? Dat is in dit artikel te lezen.

School en ouders: samen sterker dan alleen!
Noëlle Pameijer Ook in Passend Onderwijs is ouderbetrokkenheid relevant, namelijk bij het versterken van de positie van ouders bij de invulling van de extra ondersteuning voor hun kind.

De rol van externe hulpverleners
Peter de Vries Wie heeft de regie bij zorgleerlingen? Intern begeleider, ZAT-team, zorgcoördinator, maatschappelijk werk, hulpverlening? Regie terug naar beide reguliere opvoeders: ouders en leraar!

Leerlingsucces vraagt om samenwerking met ouders
Peter de Vries Ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs, is dat nou zo’n item? In het voortgezet onderwijs gaat het er toch juist om de leerlingen zelfstandig te maken?

Klantgerichtheid en oudertevredenheid
Ronald Dulmers De school klantgericht? Belangrijke voorwaarde voor kwalitatief hoogwaardig onderwijsproduct. Het Servqual-model meet klanttevredenheid in negen dimensies.

Klagende ouders en de kunst van samenwerking
Ivo Mijland Klagende ouders hebben een boodschap. Het is in het belang van het kind en van de samenwerking met ouders te ontdekken wát die boodschap is.

Iedere ouder telt - de vitale plek van ouders in de schoolloopbaan
Anne van Hees De vitale plek die ouders innemen in de schoolloopbaan van hun kind. Er bestaat een direct verband tussen succes van leerlingen op school en ouderbetrokkenheid.

Klagende ouders willen (n)iets
Ivo Mijland Naar die docent moet je niet luisteren. Niet te vertrouwen, die kerel. Er moet geluisterd worden en als dat niet lukt neemt hij zijn maatregelen. Slikken of stikken!

Klagende ouders hebben gelijk (en de school ook)
Ivo Mijland Zowel ouders als de school willen graag gelijk hebben als er iets misgaat op school. Hoe je daarmee om kunt gaan, wordt beschreven in dit artikel.

Missers met ouders - zes vormen die niet werken
Peter de Vries Samenwerking school en ouders 3.0? Blijf niet steken in oude vormen of verkeerde probeersels. Een artikel over zes missers en waarom deze vormen niet werken.

Omgaan met ouders
Myriam Lieskamp Wanneer school en ouders partnerschap nastreven, is een goed zicht op wederzijdse verwachtingen, doelen en gedeelde waarden essentieel.

Samen leren begint bij communiceren
redactie In dit artikel leggen Marina Hol en Agnes Willemen uit wat men onder de concepten ‘ouderbetrokkenheid’ en ‘educatief partnerschap’ kan verstaan.

Ouderbetrokkenheid en constructieve communicatie - 1
Noëlle Pameijer Ouders die aanpak leerkracht ondersteunen? Communicatie in onderbouw zet de toon. Jonge kinderen hebben leerkrachten en ouders nodig die op één lijn zitten.

Ouderbetrokkenheid en constructieve communicatie 2
Noëlle Pameijer Hoe kun je constructief communiceren met ouders? In dit artikel bespreekt Noelle Pameijer aandachtspunten die kunnen helpen. Zo staan school en ouders samen sterk!

Hoe voer je goede oudergesprekken?
redactie Hoe voer je goede oudergesprekken die zorgen voor een tevreden gevoel bij zowel ouders als leraren?

Leraren onder druk door ouders vanwege schooladvies groep 7/8
Peter de Vries Ouders zijn loyaal naar hun kind en zijn goede pleitbezorgers. Geef hen erkenning ook als zij daarin doorschieten.

Veeleisende ouders
Peter de Vries Veeleisend gedrag van (sommige) ouders: wat zijn mogelijke oorzaken? En wat is een adequate professionele houding ten aanzien van ‘deze’ ouders?

Ouders voor ouders
Peter de Vries Koppel ouders aan elkaar die iets voor elkaar kunnen betekenen. Door de samenwerking tussen ouders te versterken, komen ze meer in hun kracht te staan.

Ouderbetrokkenheid is niet moeilijk - Better together!
Peter de Vries Ouderbetrokkenheid is niet zo moeilijk, mits je maar investeert in de samenwerking aan het begin van het jaar. Voer communicatievormen op maat in.

Veeleisende ouders
Ivo Mijland Hoe kom je tegemoet aan veeleisende ouders die van alles van jou als leerkracht verwachten? Reageer op ouders vanuit meerzijdige partijdigheid.

Verbindend communiceren
Hélène van Oudheusden In dit artikel geeft de auteur tips aan leerkrachten om verbindend te communiceren met ouders uit andere culturen. Heb oog voor de rijkdom van andere culturen.

Ouderlijk opleidingsniveau en onderwijsachterstanden van kinderen
redactie Van voorschools tot en met groep 8: thema's uit het onderwijsachterstandenbeleid onderzocht

Ouders welwillend tegenover ‘zorgleerlingen’ in de klas
redactie Nulmeting bureaucratie, oudertevredenheid passend onderwijs en 1-meting bureaucratie

Wie oordeelt over ouders, stopt met luisteren
Peter de Vries Van 'lastige' ouders leer je veel: of ze hebben een punt, of ze leren je op een professionele manier grenzen stellen.

Professioneel communiceren met ouders
Korstiaan Karels Communiceren met ouders is een vereiste competentie van leerkrachten. Een praktische handreiking voor leerkrachten.

Wat is de relatie tussen ouderbetrokkenheid en leerresultaten?
redactie Wat weten we over de relatie tussen ouderbetrokkenheid en leerresultaten van leerlingen? Niet alle vormen van ouderbetrokkenheid zijn even effectief.

School en ouder, schouder aan schouder
Arja Kerpel Ouderbetrokkenheid is en blijft een hot item. Hoe werk je aan een goede relatie tussen de school en ouders? Lees hier hoe je ouderbetrokkenheid stimuleert.

Samen sterk - Ouderbetrokkenheid en schoolsucces
Arja Kerpel Ouderbetrokkenheid is een hot item. En terecht. Ouders dragen bij aan het schoolsucces van hun kinderen. Dit artikel gaat over het boek Samen sterk van Noëlle Pameijer.

Een strategie voor het opbouwen van productieve relaties met ouders
Crystal Frommert Communiceren met ouders en voogden is een van de belangrijkste dingen die leerkrachten doen. Hoe kun je deze communicatie op een goede manier vormgeven?

Welke voor- en nadelen zien scholen, ouders en besturen in ouderportalen?
redactie Welke voor- en nadelen zien scholen, ouders en besturen in ouderportalen? En waarom gebruikt het primair onderwijs deze minder vaak dan het voortgezet onderwijs?

Zes misverstanden over ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs
Peter de Vries Mijn ervaring is dat ouderbetrokkenheid nog onvoldoende op de agenda staat van veel scholen voor voortgezet onderwijs. Hoe verander je dat?

Waarom oudertevredenheidsonderzoeken ons in de weg kunnen zitten
Peter de Vries Oudertevredenheidsonderzoeken kunnen ouders het gevoel geven dat zij klant en dus koning zijn. Maar wat zegt zo'n onderzoek eigenlijk over de kwaliteit van de school?

Wat is helpend ter bevordering van sociale vaardigheden en executieve functies van volwassenen?
redactie Vooral de inzet van goede docenten, goede materialen en activiteiten, en transfermogelijkheden bevorderen de groei in sociale vaardigheden tijdens een leertraject.

Differentiatie in ouderbetrokkenheid: het belang van thuis communiceren
redactie Dit voorstel betreft verbetering van thuisbetrokkenheid en schoolsucces op het PO, voor een naar SES en etnische afkomst diverse leerlingpopulatie, via communicatie tussen school en ouders

Wat is het effect van de opleiding van ouders op eindtoets resultaten?
redactie Naarmate het opleidingsniveau van ouders (of hun inkomen) hoger is, stijgt voor het kind de kans op een hoger advies en daarmee op doorstroom naar hogere niveaus in het voortgezet onderwijs.

Opvoeden: opvattingen - middelen - maatschappelijke betekenis
Arja Kerpel De mens kan niet zonder opvoeding. Opvoeden is het begeleiden van kinderen op weg naar hun volwassenheid. Veel opvoeding gebeurt onbewust.

Back to basics: Als ouders en opvoeders de pedagogische pedalen verliezen
Hilde van Rossen Thuisopvoeding vormt de basis van de sociaal-emotionele ontwikkeling en persoonlijkheidsontwikkeling van (hoogbegaafde) kinderen. De vier basisprincipes van de opvoeding uitgelegd.

De huiswerkhulp - Een praktische gids voor leerlingen én ouders
Arja Kerpel Hoe leer je Franse woordjes? Hoe bereid je je voor op een wiskundeproefwerk? Hoe maak je een samenvatting voor geschiedenis? Lees het in het boek De huiswerkhulp.

Wat maakt kinderen gelukkig?
Steven Pont Wat maakt kinderen gelukkig? Dat is de centrale vraag in de opvoeding en veel aandacht van ouders gaat hier naar uit. Het antwoord? Sociale vaardigheid!

Pittige pubers - Opvoeden van je puber met ADHD of autisme
Marleen Legemaat Waarom is de puberteit voor pubers met ADHD of autisme nog lastiger dan voor andere puberkinderen? In Pittige pubers vind je handvatten om hiermee om te gaan.

Pubermania - Inspirerend opvoeden
Helèn de Jong Hoe maak je (weer) contact met je puber? Aan de hand van de 'Puberijsberg' geeft het boek PUBERMANIA antwoord op vragen die je als ouder van een puber kunt hebben.

Is de SDQ een betrouwbaar meetinstrument?
redactie De respons op de SDQ is meestal zo'n zestig procent. Hierdoor en door andere factoren geeft het geen betrouwbare indruk van ouders en hun problemen.

Ouderbetrokkenheid op het mbo noodzakelijk voor schoolsucces!
Peter de Vries Het is duidelijk dat betrokkenheid van ouders ook in het MBO belangrijk is, maar hoe geef je daar vorm aan bij studenten die (bijna) volwassen zijn?

Ouderbetrokkenheid in het Voortgezet Onderwijs
Peter de Vries Dit artikel richt zich op de vraag hoe effectieve ouderbetrokkenheid in de dagelijkse praktijk van het voortgezet onderwijs kan worden vormgeven.

Schoolmania - Gids voor ouders en kinderen die naar het VO gaan
Helèn de Jong Je kind gaat naar de middelbare! Daar komt heel wat bij kijken: het maken van de juiste schoolkeuze, de voorbereiding van je kind en jezelf, de verwachtingen van de brugklas...

Vaders in het voortgezet onderwijs
Peter de Vries Ouderbetrokkenheid is van belang voor het schoolsucces van leerlingen, ook in het voortgezet onderwijs. Wat is er bekend over de specifieke rol van vaders en moeders hierin?

Keuzevrijheid van ouders bij het onderwijs voor kinderen met beperkingen
redactie Invloed van ouders op het onderwijs binnen de Leerlinggebonden Financiering. Het huidige beleid rond de indicatiestelling voor speciale onderwijszorg.

Samen met ouders onderwijs passend maken
Peter de Vries Hoe kunnen school en ouders beter samenwerken om passend onderwijs mogelijk te maken in het bijzonder voor leerlingen met een beperking?

Onderwijs op maat en ouderbetrokkenheid
redactie Onderwijs op maat en de rol van ouders bij de afstemming ervan

Positie van ouders binnen de Regeling Leerlinggebonden Financiering (LGF)
redactie Onderzoek naar de positie van ouders in het LGF-beleid. Hoe ervaren ouders de aanmelding en de procedure voor de indicatiestelling?