Laaggeletterdheid betekent dat iemand moeite heeft met lezen, schrijven en/of rekenen. Dit is niet hetzelfde als analfabetisme, waarbij iemand helemaal niet kan lezen of schrijven. Mensen die laaggeletterd zijn, hebben vaak beperkte vaardigheden op het gebied van geletterdheid en rekenen. Dit kan hun functioneren in het dagelijks leven en op het werk bemoeilijken.
Laaggeletterdheid komt voor bij zowel jongeren als volwassenen. Vaak hebben mensen met deze problematiek in hun schooltijd onvoldoende basisvaardigheden ontwikkeld. Factoren zoals een beperkte taalontwikkeling, onvoldoende motivatie om te lezen of een leerachterstand kunnen bijdragen aan laaggeletterdheid.
In het onderwijs wordt laaggeletterdheid vaak gesignaleerd bij leerlingen die moeite hebben met begrijpend lezen of spelling. Dit kan leiden tot minder zelfvertrouwen en problemen met zelfregulatie. Het is daarom belangrijk om vroegtijdig in te grijpen en passende ondersteuning te bieden.
Voor volwassenen kan laaggeletterdheid invloed hebben op hun werk en sociale leven. Het begrijpen van formulieren, contracten of bijsluiters kan een uitdaging zijn. Daarom zijn er speciale programma’s gericht op het verbeteren van de basisvaardigheden.
Scholen, bibliotheken en werkgevers kunnen samenwerken om laaggeletterdheid te verminderen. Door gerichte ondersteuning, zoals extra taallessen en het stimuleren van lezen, kunnen mensen hun vaardigheden verbeteren en zelfstandiger functioneren.
Laatst geactualiseerd op 10 februari 2025