Handboek gedrag op school
Handboek gedrag op school - Anton Horeweg
Machiel Karels Het handboek Gedrag op school' van Anton Horeweg bestaat uit maar liefst drie delen. Het is een uniek en onmisbaar praktisch naslagwerk voor leraren.
Gilles de la Tourette
Gilles de la Tourette - symptomen - behandeling - test
Machiel Karels Gilles de la Tourette is een complex, chronisch, neuropsychiatrisch syndroom, gekarakteriseerd door motorische en vocale tics. Wat zijn symptomen en hoe gaat de behandeling?
Zeven tips anti discriminatie
Hoe pak je discriminatie effectief aan?
redactie Vooroordelen verminderen onder jongeren is geen makkelijke klus. Een van de beste manieren om discriminatie te verminderen is ervaringsverhalen laten vertellen.
Gedragsproblemen
Indicaties van gedragsproblemen en werkhoudingproblemen
Machiel Karels Overzicht van indicaties van gedragsproblemen en werkhoudingsproblemen bij kinderen.
Psychiatrisch onderwijsmodel
De diagnose houdt kinderen op achterstand
Marcel van Herpen Het onderwijs is verweven met het psychiatrisch model. Is dat wel juist? En wat zijn de gevolgen daarvan?
Externaliserend gedrag en investeren in relatie
Omgaan met agressief en asociaal gedrag? Investeer in de relatie!
redactie Hoe kun je als leerkracht het beste omgaan met externaliserend gedrag? Door te investeren in een goede relatie!
Functie gedragsproblemen
‘Waarom doe je dat!?’ - Functie en aanpak van probleemgedrag
Kees van Overveld In dit artikel staat de functie van het gedrag centraal. Als we probleemgedrag van leerlingen begrijpen, dan kunnen we ook efficiëntere oplossingen bedenken en uitvoeren.
Gedragsproblemen in de klas
Gedragsproblemen in de klas
Arja Kerpel Kinderen met gedragsproblemen hebben het moeilijk. En hun leerkrachten ook. Hoe kun je een leerling met een gedragsprobleem of stoornis ondersteunen? Wat werkt, wat juist niet?
Gedragsproblemen leerkrachtgedrag
Gedragsproblemen in de klas: preventie
Anton Horeweg Kinderen met “probleemgedrag” willen het ook gewoon goed doen. Het lukt hen alleen (nog) niet. In dit artikel staan tips om gedragsproblemen te voorkomen.
Gedragsproblemen vanuit prikkels van het brein
Gedragsproblemen: een verkeerde afslag in het brein
Kees van Overveld Leerlingen die hun emoties niet herkennen, kunnen gedragsproblemen geven. Dit artikel laat zien hoe emotie, taal en routes binnen de hersenen, het gedrag van leerlingen beïnvloeden.
Gedragsproblemen tips
Gedragsproblemen: rol pedagogische sensitiviteit leerkracht
Peter de Vries Bij gedragsproblemen spelen zaken als tact, intuïtie, sensitiviteit en responsiviteit een cruciale rol bij het professioneel pedagogisch handelen.
Ik ben toch té gek!
Ik ben toch té gek! - Een positieve kijk op Passend Onderwijs
Arja Kerpel Wat is normaal gedrag, wat is niet normaal? Daar focust de diagnostiek vaak op. Beter is: Geen zoektocht naar een verklaring van het gedrag, maar naar een ontmoeting met het kind.
Omgaan met gedragsproblemen
Omgaan met gedragsproblemen
Anton Horeweg Omdat gedragsproblemen een aanval lijken op ju als leerkracht, speelt emotie vaak een grote rol. Daarom is het goed om objectieve instrumenten te gebruiken.
Interventies gedragsproblemen
Interventie bij gedragsproblemen - De Eerste Stap
Monique Baard Negatief gedrag op jonge leeftijd ombuigen naar positief gedrag middels een vroeg-interventieprogramma voor ouders en leerkrachten.
Professionele houding
Passend onderwijzen vanuit vier dimensies
Peter Mol Problematisch gedrag leerlingen? Professionele houding is belangrijk. Beheersen van technieken als agressieregulatie en ontwerpen groepsplan gedrag.
Preventie gedragsproblemen
Onderwijs en gedragsproblemen: Prioriteit voor preventie
Kees van Overveld Gedragsproblemen en criminaliteit zorgen voor veel overlast. Dit artikel pleit voor herschikking van aandacht en middelen van curatie naar preventie.
Preventie van gedragsproblemen
Preventie van gedragsproblemen: daar moet je wat mee?!
Kees van Overveld Gedragsproblemen in de klas: die wil je voorkomen. Hoe? Het juiste antwoord: investeer in je schoolklimaat! Een veilig schoolklimaat voorkomt gedragsproblemen in de klas.
Voorkom probleemgedrag
Voorkom probleemgedrag
Arja Kerpel Omgaan met probleemgedrag is één van de moeilijkste uitdagingen voor de leerkracht. Hoe kun je probleemgedrag voorkomen?
Gedragsproblemen bij kinderen
Gedragsproblemen bij kinderen
Marleen Legemaat Wat doe je als je kind brutaal, boos, ongehoorzaam of agressief is? Op welke manieren kun je zulk gedrag verminderen? En wanneer is zulk gedrag zo ernstig dat er hulp gezocht moet worden?
Visualiseren leerlingenzorg
Hoe je visualisaties inzet in de leerlingenzorg (niveau 2 en 3)
Noëlle Pameijer Visualisaties worden steeds vaker ingezet ter ondersteuning van gesprekken met leraren, begeleiders, ouders en leerlingen. Waarom? En hoe je dat?
ADD tips
ADD - Hoe ga je er mee om in de klas
Anton Horeweg In dit artikel krijg je als leerkracht praktische tips over het omgaan met ADD in de klas. Belangrijk om te weten als ADD eenmaal vastgesteld is bij een kind in je klas!
ADHD hoe haal je het uit je hoofd?
ADHD - hoe haal je het uit je hoofd
Marleen Legemaat In ADHD Hoe haal je het uit je hoofd laat Wildervanck zien dat het mogelijk is om ook anders naar ADHD te kijken. Zij wil leren mentale processen te beïnvloeden, drukte uit je hoofd te halen en er positieve dingen in te stoppen.
ADHD in de klas; praktische gids voor leraren
ADHD in de klas; praktische gids voor leraren
Niels de Jong Kinderen met ADHD hebben het vaak lastig op school. In het boek ADHD in de klas wordt ADHD en de problematiek in de klas beschreven, daarnaast reikt het boek ook mogelijke oplossingen aan, die de leerkracht meteen toe kan passen.
ADHD is geen ziekte
ADHD is geen ziekte
Laura Batstra Volgens dr. Laura Batstra kan ADHD vaak worden voorkomen door de diagnose niet te stellen: â€ËÃ…â€
ADHD misdiagnose
Diagnose ADHD Schoenmaker blijf bij je leest
Willem de Jong Heeft Nederland naast 16 miljoen bondscoaches ook 16 miljoen ADHD-deskundigen? Het onderwijs kan wel een constructieve bijdrage leveren aan de diagnose.
Motivatie en energie
Hoera, vakantie! Ouders kunnen er soms tegenop zien
Miriam de Heer “Bijna vakantie! Heerlijk!”, zegt de buurvrouw. Evelyn zucht diep. Merel is 6 jaar, Mees is 8. Vorig jaar, in groep 3, heeft Mees van de kinderpsychiater de diagnose ADHD gekregen.
Coaching leerling
Wat verdieping in de zorgleerling voor u én de zorgleerling kan betekenen
Joop Stroes Heeft het onderwijssysteem grenzen? In Nederland zijn er op dit moment ongeveer 18.000 (!!) kinderen die thuis zitten. Lees hoe verdieping kan helpen.
ADHD tips
ADHD - tips voor de leerkracht
Anton Horeweg In dit artikel krijg je als leerkracht praktische tips over het omgaan met ADHD in de klas. Belangrijk om te weten als ADHD eenmaal vastgesteld is bij een kind.
ADHD uitleg
ADHD - symptomen - kenmerken - diagnose - behandeling
Arja Kerpel ADHD staat voor aandachtstekortstoornis. Een kind met ADHD heeft moeite met het richten van de aandacht. Vaak zijn kinderen met ADHD erg druk qua gedrag.
Voeding en lifestyle
Wat werkt bij ADHD? Over lifestyle, voeding en vitamines.
Miriam de Heer Wat werkt bij ADHD? Medicatie werkt, dat weten we. Maar er komt meer aandacht voor lifestyle, voeding en vitamines. Wat hebben deze met ADHD te maken?
Jagerskinderen
Kansen creëren voor kinderen met ADHD
Anne van Hees Hoe houd je kinderen met ADHD zinvol en zelfstandig aan het werk? Jagerskinderen denken snel en zijn altijd klaar om te reageren. Maar ook alert en nieuwsgierig!
Neurofeedback en werkgeheugentraining
ADHD behandeling: placebo-effect of bewezen werking?
Miriam de Heer Welke behandeling helpt bij ADHD? Therapieën als neurofeedback en Cogmed werkgeheugentraining zijn 'hot'. Waarom zoeken naar alternatieven? Er is toch goede medicatie?
Besturingssysteem
Hoe worden we eigenlijk ‘bestuurd’?
Miriam de Heer Welke rol spelen de 'boodschappers' van de hersenen bij leren en gedrag? De intelligentie van het brein zit in de verbindingen! Hier geldt: use it or lose it. Lees hoe het werkt.
Omgaan met adhd op school
Omgaan met ADHD op school
Anton Horeweg Barkley schreef een nieuw boek over ADHD toegespitst op het onderwijs. Tirtsa Ehrlich maakte de vertaling én de vertaalslag naar het Nederlandse onderwijs.
Red de ADHD diagnose
Red de ADHD diagnose
Laura Batstra ADHD bestaat. ADHD is problematisch gedrag in een context, geen ziekte die huist in het individu. ADHD veroorzaakt geen hyperactiviteit en concentratieproblemen, maar is een naam die we hebben gegeven aan dit gedrag.
Wat stuitert daar door je klas?
Wat stuitert daar door je klas? Over kinderen met ADHD en hun leraren
Helèn de Jong Leraren hebben de taak de hoge (soms onmogelijke) eisen van de schoolomgeving passend te maken. Dit boek wil je helpen met achtergrondinformatie en waardevolle tips over ADHD.
Hardnekkig probleemgedrag moeilijke groep
Omgaan met probleemgedrag in de groep
Kees van Overveld In sommige groepen kan nauwelijks worden lesgegeven door probleemgedrag. Met welke strategieën kan ongewenst gedrag effectief worden tegengegaan?
Pubers met gescheiden ouders
Papa wil een Harley
Ivo Mijland Een puber met gescheiden ouders is tegenwoordig geen uitzondering meer. Hoe ga je als mentor om met de loyaliteiten van de puber naar zijn ouders?
Gedraag je!
Gedraag je! Toegepaste gedragsleer voor een goed werkklimaat
Marleen Legemaat Hoe krijg je een goed werkklimaat in de klas? In het boek Gedraag je! gaan twee psychologen in op de vraag hoe je gedrag kunt beïnvloeden.
Samenwerken van school en jeugdzorg
Onderwijs en jeugdzorg hebben elkaar nodig!
Elena Carmona van Loon Samenwerking van onderwijs en jeugdzorg zorgen ervoor dat het effect op de jongere verdubbelt. Beiden kunnen kennis uitwisselen met elkaar.
Omgaan met Asperger
Omgaan met Asperger in de klas
Arja Kerpel Elke leerling heeft recht op passend onderwijs. Ook een leerling met het syndroom van Asperger. Maar… hoe realiseer je dat?
Autisme anders bekijken
Autisme anders bekijken - Omdat geen kind hetzelfde is
Helèn de Jong Hoe kun je autisme anders bekijken? De 'Autist' bestaat niet meer. Het oude onderscheid in klassiek autisme, Asperger en PDD-NOS is komen te vervallen volgens de DSM5.
ASS tips
ASS: Autisme Spectrum Stoornis - tips voor de leerkracht
Anton Horeweg Is bij een kind autisme vastgesteld? Belangrijk om daar als leerkracht goed mee om te gaan. In dit artikel tips uit de schoolpraktijk. Om kinderen met ASS te helpen.
Autisme en communicatie
ASS / Autisme en communicatie
Inge Verstraete In dit artikel gaat de auteur in op de communicatie met een leerling die een stoornis in het autistisch spectrum heeft. Communicatie met kinderen met ASS / Autisme.
Autisme handleiding
Autisme / ASS - Een persoonlijke handleiding
Inge Verstraete Dit artikel is pleit voor het opstellen van een persoonlijk communicatieprofiel voor leerlingen met ASS. Een handleiding voor de omgang met de leerling met een ontwikkelingsstoornis.
Autisme bij meisjes
A'girl, meisjes met autisme in het voortgezet onderwijs
Inge Verstraete Dit artikel gaat over meisjes met een autisme spectrum stoornis, die op het voortgezet onderwijs zitten. Waar lopen zij tegenaan? Wat zijn oplossingen?
Autisme op school
Autisme op school - een passend aanbod binnen passend onderwijs
Arja Kerpel Het boek Autisme op school biedt handreikingen voor een passend aanbod binnen passend onderwijs. Kinderen met ASS hebben speciale onderwijsbehoeften.
Van bao naar vo
ASS / Autisme: sterk naar het voortgezet onderwijs
Inge Verstraete Dit artikel zoomt in op de vraag, hoe het basisonderwijs de leerling met autisme / ASS kan ondersteunen bij een succesvolle overstap naar de middelbare school.
Syndroom van Asperger
Asperger syndroom: kenmerken - tips - symptomen ASS
Corine Treffers Het syndroom van Asperger (ASS) is een ontwikkelingsstoornis binnen het autisme spectrum. Het syndroom van Asperger heeft een neurobiologische oorzaak en diverse symptomen.
Teddy heeft autisme
Teddy heeft autisme en Pien rode krullen
Arja Kerpel Wat is autisme, en hoe voelt het om autisme te hebben? Kruip in de huid van een kind met autisme en ervaar hoe hij/zij de wereld waarneemt. Lees over diverse kenmerken van autisme.
Executieve functies bij kinderen en adolescenten
Executieve functies bij kinderen en adolescenten
Marleen Legemaat Executieve functies bij kinderen en adolescenten - Een praktische gids voor diagnostiek en interventie, geheel herziene editie.
Lotte zit je nu alweer te dromen
Lees- en reflectieboek voor dromerige kinderen
Marleen Legemaat In dit leesboek maken we kennis met de dromerige Lotte die het nooit goed kan doen maar met wie het toch steeds beter gaat door het oefenen van vaardigheden.
Coachen van kinderen
Coachen van kinderen met zwakke executieve functies
Arja Kerpel Voor sommige kinderen is het erg lastig om op tijd aan taken te beginnen. En dingen onthouden is ook al een drama. Wellicht zijn de executieve functies zwak.
Executieve functies in de klas
Executieve functies in de klas - praktische gids voor leerkrachten
Arja Kerpel Hoe help je leerlingen met zwakke executieve functies? Het boek Executieve functies versterken op school is een praktische gids voor leerkrachten.
Slim maar...
Slim maar.. Hoe je de executieve functies kunt versterken
Arja Kerpel In het boek Slim maar… geven Peg Dawson en Richard Guare praktische tips hoe je de executieve functies bij kinderen kunt ontwikkelen.
Angst en agressie in school
Angst en agressie in de school
Kees van Overveld Er is soms sprake van verbale en fysieke agressie vanuit ouders richting school. In dit artikel verkent Kees van Overveld het probleem en reikt hij concrete oplossingen aan.
Traumasensitief team bij psychotrauma
Kinderen in de knel interesseren ons geen knal
Anton Horeweg Wees een alerte, traumasensitieve leerkracht en school: bespreek zaken als kindermishandeling en kindermisbruik, en zorg voor een veilig klimaat voor getraumatiseerde kinderen.
Probleemgedrag in gradaties
Het ene gedragsprobleem is het andere niet
Kees van Overveld Bij passend onderwijs hoort een variatie in de aanpak van probleemgedrag. Lees in dit artikel hoe je objectief bepaalt of gedragsproblemen licht of zwaar zijn en welke ondersteuning daarbij behoord.
Faalangst uitleg
Faalangst - Signalering en praktische tips
Arja Kerpel Toetsen maken? Klassikale beurten? Paniek! Faalangst komt voor bij ongeveer 12% van de leerlingen. In dit artikel lees je wat faalangst is en vind je praktische tips om het aan te pakken.
Tips voor gedragsproblemen in de klas - faalangst
Faalangst - Tips voor de leerkracht
Anton Horeweg Faalangst: tips voor de leerkracht om om te gaan met gedragsproblemen in de klas. Wat kun je doen om faalangst te verminderen?
ODD tips
ODD - tips voor de leerkracht
Anton Horeweg Een kind met ODD in de klas? Belangrijk te weten hoe hier mee om te gaan. In dit artikel praktische tips voor de leerkracht voor omgaan met ODD in de klas.
Tien aanbevelingen voor omgang jongeren en messencriminaliteit
Jongeren en messencriminaliteit -2- Tien aanbevelingen voor een oplossing
Kees van Overveld Welke preventieve acties kan de school ondernemen om messencriminaliteit onder jongeren te verminderen? Tien aanbevelingen.
Jongeren en messencriminaliteit: analyse en problematiek
Jongeren en messencriminaliteit -1- Wat is er aan de hand?
Kees van Overveld De berichten over jongeren en steekincidenten blijven zich opstapelen. Wat is er aan de hand?
Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen
Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen
Anton Horeweg Gedragsproblemen hebben soms een zeer bijzondere oorzaak. De onzichtbare koffer van een kind kan flink gevuld zijn met trauma. Geef traumasensitief les!
Passend inclusief?
Normaliteit en andere afwijkingen
Mathilde Tempelman-Lam Passend Onderwijs is een hot item, er wordt veel over gesproken en geschreven. Hoe beïnvloedt de taal van Passend Onderwijs het vormgeven van inclusief onderwijs?
Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Medilex congressen


 

Mis geen bijdragen

Inschrijven nieuwsbrief

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook Volg ons op instagram Volg ons op pinterest