
Het Alternatief - weg met de afrekencultuur in het onderwijs!
Machiel Karels Het Alternatief van René Kneyber en Jelmer Evers is een bundel artikelen en interviews rond thema’s als onderwijsopbrengsten, onderwijsdoelen en leerkrachtgedrag.

Spiritualiteit in bestuur en management
Harm Klifman Waar halen wij onze inspiratie vandaan? Spiritualiteit maakt bevlogen en tegelijk nederig. Afstand doen van eigen doenerigheid en ruimte scheppen voor ontvangen.

Artikel 23: balanceren tussen vrijheid en deugdelijkheid
Symen van der Zee Hoe vrij zijn scholen? In welke mate moet de overheid sturen, controleren en voorschrijvend zijn? En waarop precies? Dit artikel gaat in op deze belangrijke vraagstukken.

De ontwikkeling van bestuur en intern toezicht in het onderwijs
Harm Klifman Er zijn in het huidige onderwijs vijf redenen tot optimisme over de ontwikkeling van bestuur en intern toezicht. Er zijn echter ook vijf heldere verbeterpunten aan te wijzen.

Bovenschools leiderschap in een lerende organisatie
Jan Jutten In dit artikel wordt ingegaan op enkele veranderingen waarvoor schoolbesturen en bovenschoolse leiders zich gesteld zien.

Educational governance: strategie, ontwikkeling en effecten
redactie Educational governance: strategie, ontwikkeling en effecten. Uit dit onderzoek blijkt dat meer aandacht voor kwaliteitsbeleid binnen scholen significant bijdraagt aan hogere onderwijsopbrengsten.

De financiering van basisscholen: prikkels, doelstellingen en gedrag
redactie De financiering van basisscholen: prikkels, doelstellingen en gedrag. Prikkels door specifieke elementen uit regelingen.

Functioneren van besturen in het primair onderwijs
redactie Functioneren van besturen. Bestuur en governance anno 2012 en ontwikkelingen daarin.

Meervoudigheid van perspectieven. Over de functie van diversiteit in bestuurlijke organen
Harm Klifman In dit artikel wordt ingegaan op het belang van diversiteit in de samenstelling van besturen en van raden van toezicht in het onderwijs.

Varianten voor scheiding van bestuur en intern toezicht
Harm Klifman Er zijn diverse vormen waarbinnen de functies van bestuur en intern toezicht gescheiden zijn. In dit artikel komen enkele vormen aan de orde.

Governance en onderwijsopbrengsten: hoe die te verbinden? -1-
Harm Klifman Sturen, beheersen, toezicht houden, verantwoording afleggen: het zijn de vier kernthema’s van elke theorie over governance, van goed onderwijsbestuur.

Governance en onderwijsopbrengsten: hoe die te verbinden? -2-
Harm Klifman In deze artikelen richten we ons op drie belangrijke actoren in het primair onderwijs: de directeur, de bestuurder en de (interne) toezichthouder.

Interne middelenverdeling in het primair onderwijs
redactie Interne middelenverdeling in het primair onderwijs (verkenningsstudie)

Kwaliteitsmeting in het primair onderwijs na invoering lumpsumbekostiging
redactie Naar responsieve kwaliteitsmeting in het primair onderwijs. Er is een grote kloof tussen papier en praktijk.

Omvang en oorzaken bureaucratisering basisonderwijs
redactie Oorzaken en effecten van bureaucratisering in het basisonderwijs. Voorgestelde maatregelen om bureaucratie te verminderen.

Democratisering van scholen en onderwijs door Student Voice
Carien Verhoeff Studenten en leerlingen echt betrekken bij het onderwijs: daar is lef voor nodig! Onderzoek de democratisering op jouw school eens, en zet de student voice betekenisvol in.

Hoe kunnen middenmanagers in het voortgezet onderwijs invloed hebben?
redactie Middenmanagers in het voortgezet onderwijs krijgen een steeds grotere rol in de ontwikkeling van hun school als lerende organisatie.

De Staat van het Onderwijs 2020
Myriam Lieskamp In dit artikel bespreekt Myriam Lieskamp het onderzoek van de onderwijsinspectie onder goede scholen en wat we van dat onderzoek kunnen leren.

Een succesvolle transitie naar een IKC heeft deze zes kenmerken
Joost Karels In dit artikel worden zes kenmerken genoemd waaraan moet worden voldaan om succesvol te veranderen naar een Integraal Kind Centrum.

Veranderend toezicht
Myriam Lieskamp Per augustus 2017 is de anier waarop de Onderwijsinspectie toezicht houdt veranderd. Scholen en besturen krijgen de eindverantwoordelijkheid voor het formuleren van hun eigen onderwijskwaliteit.

Beleid, beleid en beleid
Harm Klifman Wat als beleid de eigen verantwoordelijkheid van de professional niet ondersteunt maar uitholt? Dan is het hek van de dam: er wordt alom geklaagd over grote regeldruk in het onderwijs!

Is dienend leiderschap te leren?
Harm Klifman Dacht u dat dienend leiderschap gaat over zelfverloochening? Mis. Het gaat over zelfontplooiing en zelfverwezenlijking. Maar is dat een vaardigheid die aan te leren is?

Welke mix van talenten heeft een ideaal managementteam?
redactie Samenhang in een managementteam, duidelijk onderscheiden rollen en doelgerichtheid hebben een positieve invloed op het commitmentde toewijding van de teamleden.

Hoe is de Nederlandse onderwijsleider veranderd sinds 2015?
Margareth de Wit Hoe is de Nederlandse onderwijsleider veranderd sinds 2015? Lees welke ontwikkelingen en groei de laatste drie jaar zichtbaar zijn.

Verschillen in leiderschap en: doen vrouwen het beter dan mannen?
Margareth de Wit Wat zijn de verschillen per sector, functie en generatie van de Nederlandse onderwijsleider? En wie doen het beter, mannelijke of vrouwelijke onderwijsleiders?

Hoe fijn is 'tegenspraak'? Over geboden, verboden en ongehoorde woorden
Harm Klifman Tegenspraak omarmen: daar wordt iedereen beter van. Of niet? Harm Klifman plaatst kritische kanttekeningen bij de effecten van tegenspreken.

Samenwerkend Leiderschap - leiders met impact
Carlien Ostermeier Wat voor schoolleider wil je zijn? Vanuit welke focus geef je leiding? Waar begin je als je het leerproces wilt optimaliseren? Hierover lees je in het boek Samenwerkend Leiderschap van Peter M. DeWitt.

Dansvloer of balkon? Systeemleiderschap in een lerende school
Jan Jutten Schoolleiders zijn veel aanwezig op de werkvloer. Maar hebben ze ook overzicht over het geheel? In dit artikel biedt Jan Jutten vier hefbomen voor goed (systeem)leiderschap.

Beleidsafwegingen bij het ontwerp van onderwijssystemen
redactie Onderwijsstelsels en de vier centrale functies van het onderwijs

En niet andersom? - Over het democratisch tekort in het advies van de Onderwijsraad met betrekking tot artikel 23
Gert Biesta De grondtoon van het advies van de Onderwijsraad over artikel 23 is juridisch van aard, hierdoor komt de democratische dimensie onvoldoende aan bod volgens Gert Biesta.

Rolvast gedrag in drie werkwoorden
Harm Klifman Gaat de interne toezichthouder niet op de stoel van het bestuur zitten? Benoem in drie werkwoorden de onderscheiden verantwoordelijkheden: doen, willen, vinden.

Bestuur en management in raad van toezichtmodel
Harm Klifman Veel schoolorganisaties hebben de bestuursstructuur veranderd van een bestuur en algemene directie naar een college van bestuur en een raad van toezicht.

Onjuist oordeel van de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs?
Joost Karels Heeft de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs bevoegdheid om zich te buigen over zaken die al langs de Commissie van Beroep voor Eindexamens zijn gegaan?

Aandachtspunten bezoek raad van toezicht
Harm Klifman De raad van toezicht is een intern orgaan van de rechtspersoon dat toezicht houdt op de bestuurder en deze met raad en daad terzijde staat.

Tien tips voor de Raad van Toezicht in het onderwijs
Harm Klifman Goed bestuur en gedegen toezicht is belangrijk om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen. In dit artikel tien tips voor interne toezichthouders in het onderwijs.

Werken met een toezichtskader vanuit een Rijnlands perspectief
Herman Kolthof Hoe kunnen Raad van Toezicht en College van Bestuur elkaar versterken in hun rol? Rijnlander kiest voor Rijnlandse besturingsfilosofie.

Beleidvoerend vermogen van basisscholen
redactie Beleidsvoerend vermogen van basisscholen

Toezicht houden op onderwijskwaliteit is niet zo ingewikkeld
Harm Klifman Toezicht op financiën gaat prima. Als het gaat om toezicht op onderwijskwaliteit is twijfel troef. In dit artikel een praktische benadering. Toezicht houden is niet zo ingewikkeld!

Maakt professionalisering van schoolleiders onderwijs echt beter?
redactie Professionalisering van schoolleiders in het voortgezet onderwijs lijkt vooral indirect bij te dragen aan de kwaliteit van het onderwijs en de leerlingprestaties.

Samenwerkingsverbanden: de belangrijkste punten op een rij
Joost Karels Sinds de invoering van de Wet passend onderwijs moeten alle scholen aangesloten zijn bij een samenwerkingsverband. Wat is belangrijk te weten over SWV's? Dat staat in dit artikel beschreven.