
Digitale toetsen: waar moet je op letten?
redactie Zijn digitale toetsen even betrouwbaar en valide als papieren toetsen? Een artikel over hoe de vragen er uit moeten zien om de betrouwbaarheid te garanderen.

Grenzen verleggen met blended learning
Sylvia Peters Welke mogelijkheden voor professionalisering biedt e-learning? Hoe kunnen besturen en leraren hiermee omgaan? Lees over de mogelijkheden én valkuilen.

E-learning. Trends en ontwikkelingen
Wilfred Rubens In welke fase bevindt zich e-learning? Volgens Wilfred Rubens gaat het geleidelijk beter, maar aspecten blijven onvolwassen. Lees over kansen en verbeterpunten.

Hoe verbeter je de effectiviteit van ICT-inzet in het primair onderwijs?
redactie Om leeropbrengsten van leerlingen in het primair onderwijs te verhogen door de inzet van ict zijn meerdere factoren van belang, veelal in onderlinge samenhang.

Kunnen rekenen op je brein
redactie Elektronische hersenstimulatie in combinatie met training levert betere resultaten op bij dyscalculie: een zwak systeem voor grove schatting van getallen.

Verbeteren van rekenvaardigheid mbo-leerlingen met een serious game
redactie Verbeteren van rekenvaardigheid mbo-leerlingen met een serious game

Digitaal of analoog, het maakt wat uit!
Wendy Brasz en Myra den Haan Digitale leermiddelen zijn niet meer uit de klas weg te denken. Maar wanneer voegen ze echt wat toe? Denk goed na over je leerdoelen vóór je iets aanschaft!

Gebruik game Interactieve Fictie (IF) in het taalonderwijs
redactie Interactieve Fictie in het taalonderwijs: Dit onderzoek gaat over de effecten van het spelen van Interactieve Fictie (IF) op de lees- en schrijfvaardigheid van leerlingen in het VO.

Integreren van ICT-rijke leeromgevingen voor de vroege ontwikkeling van geletterdheid door leerkrachten
redactie Empowering teachers in integrating ICT-rich learning environments for early literacy development

Kenmerken van ICT-rijke leeromgevingen voor vroege geletterdheid
redactie Kenmerken van ICT-rijke leeromgevingen voor vroege geletterdheid. Dit onderzoek gaat over de toegevoegde waarde van ICT voor beginnende geletterdheid.

Verhaalbegrip van kleuters met ICT en digitale boeken
redactie Verhaalbegrip van kleuters met ICT en digitale boeken.

Wat biedt een adaptieve leeromgeving en welke rol heeft de leraar dan?
redactie Is het waar dat een adaptieve leeromgeving leerlingen voldoende feedback geeft en leidt tot hogere leerresultaten? En verandert de rol van de leraar daarbij?

Blended learning effectiever met regelmatig online toetsen
redactie Blended learning combineert contactonderwijs met online leren. Het blijkt effectiever als geregeld online toetsen, zelftesten en quizzen moeten worden gemaakt.

Cognitieve balans: wat is het en hoe kan het onderwijs erop inspelen?
redactie Cognitieve balans is de competentie te switchen tussen het focussen en het verdelen van aandacht. Deels aangeboren, maar kan ontwikkeld worden.

Onderzoekend leren met computersimulaties
redactie In onderzoekend leren verleggen leerlingen hun grenzen maar dan in een begrensde leeromgeving met ondersteuning om het onderzoek succesvol uit te voeren.

Wat bepaalt de kwaliteit van digitaal leermateriaal
redactie Waar moeten leraren op letten als zij digitaal leermateriaal zoeken of maken? Een artikel over de kwaliteitscriteria waaraan digitaal leermateriaal moet voldoen.

Hoe gerichte inzet van ICT leidt tot effectiever onderwijs
Jos Cöp Hoeveel tablets zijn er al binnen uw school? En welke apps gebruikt u om de complete leerlijn af te dekken? Hoe gebruikt u de learning analytics om leerstof op maat aan te bieden?

Educatieve software voor jonge kinderen
redactie Educatieve programma's voor jonge kinderen kunnen effectief zijn. Er moet dan wel interactiviteit, (mono)functionaliteit en feedback gerealiseerd zijn.

Wat is het effect van blended lesmateriaal op onderwijsresultaten in het voortgezet onderwijs?
redactie Wat is het effect van blended lesmateriaal op onderwijsresultaten in het voortgezet onderwijs? En wat is de rol van de motivatie bij blended learning?

Dragen e-portfolio's in het basisonderwijs bij aan meer leerwinst, metacognitie en zelfsturing?
redactie Dragen e-portfolio's in het onderwijs bij aan meer leerwinst, metacognitie en zelfsturing? Ja, het zorgt voor schrijfvaardigheden, zelfregulatie, feedbackvaardigheden en self-efficacy.

Games en burgerschap
redactie Tijd besteden aan het bevorderen van burgerschap is verplicht. Serious games kunnen hierbij helpen. Maatschappelijke en politieke betrokkenheid aanwakkeren.

Optimaal feiten leren met ict
redactie Feitjes leren gaat het beste als je ze regelmatig herhaalt. Indrukwekkend verbeterde leerprestaties kunnen bereikt worden met computerprogramma's.

Ict inzetten met aandacht voor verschillen tussen leerlingen
redactie Welke kenmerken maken materiaal geschikt voor verschillende groepen leerlingen? Veel ict-materiaal is helemaal niet gericht op een gevarieerde doelgroep.

Leren denken als een programmeur - De vijf denkprocessen in één leerlijn
Marléone Goudswaard Voor denken als een programmeur heeft de CED-Groep een doorgaande lijn ontwikkeld. Leerlijnen vormen de ruggengraat van het onderwijs. Kies er gericht 'tools' bij.

Leren in communities en netwerken
Wilfred Rubens E-learning is meer dan door instituten georganiseerde online cursussen en trainingen. Dit artikel behandelt een aantal invalshoeken die maken dat leren met en zonder internettechnologie niet langer hiërarchisch wordt georganiseerd, maar dat eerder sp

Leren denken als een programmeur - Digitale bouwvakkers
Marléone Goudswaard Is technologie voor kinderen belangrijk? Denken als een programmeur helpt bij het oplossen van problemen en vraagstukken waarmee we nu en in de toekomst geconfronteerd worden.

Drie onderwijskundige mythes ontmaskerd
Wilfred Rubens In dit artikel de ontmaskering van drie onderwijskundige mythes. De geleerde les? We moeten meer vragen naar onderbouwingen van beweringen.

Hoe gebruik je methoden om leerlingen vaardig met online informatie om te laten gaan?
Marléone Goudswaard School is allang niet meer de enige plek waar geleerd wordt. Leerlingen gebruiken dagelijks internet. Maar hoe gebruiken zij het effectief en wat is de rol van methoden daarbij?

Technisch lezen oefenen met een adaptieve leesapp
redactie Lesgeven aan lezers die niet snel vooruit komen en motivatie verliezen? Geef ze de leesapp: een leesoefening in de vorm van een game kan uitkomst bieden!

Ontluikende geletterdheid stimuleren met digitale prentenboeken: verschillen tussen kleuters
redactie Een onderzoek naar het positieve effect van digitale prentenboeken. Kinderen die achterblijven bij ontluikende geletterdheid hebben hier niet allemaal profijt van.

ICT-oplossing problemen met voorbereidend en aanvankelijk lezen in basisonderwijs - OnderwijsBewijs
redactie ICT-oplossing problemen met voorbereidend en aanvankelijk lezen in basisonderwijs - OnderwijsBewijs. Bouw! voor problemen met voorbereidend en aanvankelijk lezen.

Leesvaardig door digitale leeskilometers in groep 3: Differentiatie door inzet van ICT
redactie Leesvaardig door digitale leeskilometers in groep 3: Differentiatie door inzet van ICT

Effectieve computerapplicaties: vergelijk de didactiek, niet het domein
redactie Wat maakt een computerapplicatie voor het onderwijs effectief? Steek in op het didactische principe en niet op het domein! Meest effectief is de feedback.

De kracht van het digitaal schoolbord
Jos Cöp Het digibord is inmiddels enige tijd in de klas te vinden. Maar aan welke aspecten moet een goed gebruik van het digitaal schoolbord eigenlijk voldoen?

Wat maakt een ict-beleidsplan zo effectief?
redactie Zoveel mogelijk rendement uit ict halen? Stel een ict-beleidsplan op met het docententeam. Aanpak in teamverband levert effectievere inzet van ict op.

Leren in 2020
Jos Cöp Hoe gaan digitale leermiddelen het onderwijs effectiever maken? Een zoektocht naar veranderende onderwijsvisies en ICT-ontwikkelingen als basis voor leren.

Welke rol speelt ICT voor de kinderen in de kindcentra?
Job van Velsen In deze bijdrage een impressie van de huidige stand van zaken rond ICT en flexibele organisatievormen in brede scholen, integrale kindcentra en sterrenscholen.

Leermiddelen in 2020 - op weg naar een digitaal leerlandschap
Jos Cöp ICT kan de onderwijsinnnovatie faciliteren. Digitalisering is niet de vernieuwing zelf, middel wordt dan doel! Laat de onderwijskundige focus niet ontbreken.

Cyberpesten: hoeveel komt het voor en wat kunnen scholen ertegen doen?
redactie Cyberpesten in het verlengde van traditioneel pesten. Preventiecampagnes zijn nog niet getest op werkzaamheid. Dader en slachtoffer hebben problemen.

Digitale dementie - Manfred Spitzer
Machiel Karels In het boek Digitale dementie geeft hersenonderzoeker Manfred Spitzer aan hoe wij met digitale middelen ons verstand en geheugen kapotmaken.

Digitale media en kinderhersenen
Ewald Vervaet Manfred Spitzer betoogt ten aanzien van internet, computerspelletjes en computers op school terecht dat digitale media slecht zijn voor de hersenen van kinderen.

Problematisch gebruik van sociale media en games
redactie Is een jongen eenzaam omdat hij dag en nacht gamet, of gamet hij dag en nacht omdat hij eenzaam is? Problematisch internetgedrag en sociale problemen.

Kleuters worden dommer van iPads
Sieneke Goorhuis Kleuters en iPads zijn een slechte combinatie. De iPad met zijn tweedimensionale interactie sluit niet aan op de driedimensionale manier van leren van jonge kinderen.

Hoe ontwikkel je digitale geletterdheid in het praktijkonderwijs?
redactie Met welke leermiddelen kunnen leerlingen in het praktijkonderwijs digitale geletterdheid ontwikkelen? En hoe kunnen hun vorderingen worden getoetst?

Digitale geletterdheid in het voortgezet onderwijs
redactie Te weinig aandacht voor digitale geletterdheid in het voortgezet onderwijs: uitkomsten uit internationaal vergelijkend onderzoek ICILS-2013

De pionier als bruggenbouwer
redactie Een succesvolle pionier is een expert en rolmodel. Hij deelt zijn visie en ervaringen met collega's en richt zich op samenwerking. Onderwijsvernieuwing en ICT.

Hoe en hoe vaak zou je een leerling moeten belonen in een online oefenprogramma om de leerling zo goed mogelijk te motiveren en te laten presteren?
redactie Hoe en hoe vaak zou je een leerling moeten belonen in een online oefenprogramma om de leerling zo goed mogelijk te motiveren en te laten presteren?

Wat zijn de leeropbrengsten van tabletgebruik in de basisschool?
redactie Wat zijn de leeropbrengsten van tabletgebruik in de basisschool?

Nieuwsgierigheid in computergames
redactie Curiosity in games

Ondersteuning voor docenten om ICT te integreren in hun klassenpraktijk
redactie Ondersteuning voor docenten om ICT te integreren in hun klassenpraktijk. Deze studie onderzoekt kenmerken van ondersteuning die docenten helpen.

Taal en geletterdheid in de buitenschoolse context van risicoleerlingen
redactie Taal en geletterdheid in de buitenschoolse context van risicoleerlingen. Het onderwijs moet leerlingen stimuleren nieuwe media meer en anders te gebruiken.

Is het wenselijk om tabletgebruik door jonge kinderen af te stemmen op hun lichamelijke kenmerken of ontwikkeling?
redactie Is het wenselijk om tabletgebruik door jonge kinderen af te stemmen op hun lichamelijke kenmerken of ontwikkeling?

Terugkijken met een tablet: De opbrengsten van de digitale gymles
redactie Terugkijken met een tablet: De opbrengsten van de digitale gymles

Toepassen Serious Games in MBO-opleiding ICT-beheerder
redactie Toepassen Serious Games in MBO-opleiding ICT-beheerder. Het SLEM-project richt zich op de ict-ondersteunde verbetering van de MBO-opleiding ICT-beheerder.

Knopvaardig is wat anders dan digitaal geletterd
redactie

Rekenvaardigheden verbeteren met adaptief ict-programma
redactie

Kennis leren verwerven met informatie van internet
redactie

Effecten van learning analytics bij computer ondersteund samenwerkend leren
redactie

Helpen virtuele tutors leerlingen met ‘leren’ leren?
redactie

Meer leren van beeld en geluid
redactie

Effectief leren van multimediale leerbronnen - inleiding en deel 1
redactie

Effectief leren van multimediale leerbronnen - deel 2
redactie

Referenties
redactie

Effectief leren van multimediale leerbronnen - deel 3
redactie

Opbrengstgericht werken met het digitale leerlingvolgsysteem
redactie

Open education: wat is dat en wat zijn de voordelen?
Wilfred Rubens De term ‘open’ in relatie tot leren, opleiden en onderwijs is al enkele decennia oud. Eind jaren zeventig zijn in Nederland bijvoorbeeld ‘open scholen’ voor volwassenen opgericht. Deze ontwikkeling zie je terug op het gebied van e-learning

Praktijkvoorbeelden als bron voor professionalisering
redactie

Serious games in de militaire beroepsvoorbereiding
redactie

Synchroon coachen van leraren in opleiding
redactie

Plannen en schrijven met een elektronische outline-tool
redactie

Leidt het gebruik van digitale leerlingvolgsystemen tot betere leerprestaties?
redactie

TPACK: kennis en vaardigheden voor ict-integratie
redactie

Schrijven versus typen: wat zegt de neurowetenschap?
redactie

Observationeel leren van videovoorbeelden
redactie

Waarom leren leerlingen meer van animaties met pauzes?
redactie