Competentiemanagement is het effectief en doelgericht inzetten van de competenties van medewerkers. Competentiemanagement is een term die afkomstig is uit de HR-wereld.
Ook binnen het onderwijs krijgen steeds meer leerkrachten te maken met competentiemanagement. Hierbij staan professionele ontwikkelingsmogelijkheden en de verbetering van specifieke vaardigheden en kennis voorop.
De groeiende interesse in competentiemanagement in het onderwijs komt voort uit de Wet op Beroepen in het Onderwijs (BIO) die in 2004 in werking is getreden. Binnen deze wet is precies vastgelegd aan welke eisen een leerkracht moet voldoen.
Elke school is verplicht om aan te tonen dat haar leraren inderdaad aan deze bekwaamheidseisen voldoen en moet een bekwaamheidsdossier bijhouden voor elke leraar. Hierin is niet alleen vastgelegd dat een leerkracht in staat is om lessen te maken en uit te voeren, maar zijn ook vaardigheden opgenomen zoals het vinden van aansluiting bij de leerlingen, het bijdragen aan onderwijsontwikkeling en het samenwerken met collega’s.
Het is aan de schoolleiding om, door middel van een goed beleid op het gebied van competentiemanagement, te garanderen dat haar leerkrachten op al deze vlakken voldoende bekwaam zijn.
Laatst geactualiseerd op 2 augustus 2022