Talent en talentontwikkeling van en door leraren
Geplaatst op 1 juni 2014
Dit artikel is geschreven samen met Yvette Sol
Goed onderwijs in wetenschap en techniek
‘Goed onderwijs in wetenschap en techniek’ is in de eerste plaats gewoon ‘goed onderwijs’, en dus spelen de leraar of begeleider en de school of de organisatie voor kinderopvang een cruciale rol in het ontlokken en ontwikkelen van talent bij kinderen.
Talent voor onderwijs in wetenschap en techniek is maar voor een klein stukje afhankelijk van aangeboren aanleg. Veel meer is het een emergente en domeinspecifieke eigenschap, die onder gunstige omstandigheden ontwikkeld kan worden.
Ook is talent voor onderwijs in wetenschap en techniek niet enkelvoudig, maar samengesteld uit factoren die elkaar kunnen versterken in een positieve talentspiraal.
Belangrijke aspecten die aan de basis liggen van talent voor wetenschap en techniek konden we goed beschrijven met behulp van de empirische cyclus.
Met factoren zoals onder andere willen weten, vragen kunnen stellen, kunnen redereneren, kunnen experimenteren, kunnen verbeelden, kunnen meten, konden we talenten en talentontwikkeling bij kinderen in kaart brengen.
Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de professionele ontwikkeling van dergelijke talenten bij leraren (De Vries, Van Keulen, Peters & Walma van der Molen, 2011). Het ligt echter voor de hand dat het handelen en denken van kinderen in de empirische cyclus gespiegeld wordt in het handelen en denken van de leraar en de onderwijsorganisatie.
Als we in onderwijs in wetenschap en techniek graag willen dat kinderen nieuwsgierige vragen stellen en deze uitwerken tot een onderzoek- of ontwerpproces, dan verwachten we van talentvolle leraren dat ze dit zo goed mogelijk uitlokken en begeleiden.
Talent ontwikkelen met wetenschap en techniek
Voor de leraar of begeleider zijn de volgende punten van belang:
- Attitude. Als je wilt dat kinderen hun talenten ontwikkelen in de context van wetenschap en techniek,zul je dit domein belangrijk en interessant genoeg moeten vinden om er onderwijstijd aan te besteden.
- Nieuwsgierigheid. Nieuwsgierigheid van kinderen kun je opwekken door ze te confronteren met verrassende verschijnselen. Hoe nieuwsgieriger je zelf bent, hoe makkelijker je dit af zal gaan.
- Flexibiliteit. Als je de kansen, die zich voordoen, wilt benutten dan zul je baas moeten zijn over ‘het rooster’en ‘de methode’, zeker als je ook talent voor taal en rekenen wilt ontwikkelen in de context van wetenschap en techniek. Je moet open staan voor wat kinderen interesseert en daarbij aansluiten.
- Doelgerichtheid. Het talent voor onderzoeken en ontwerpen kun je stimuleren wanneer je de interesses van kinderen kunt helpen vertalen naar praktisch onderzoekbare vragen en oplosbare problemen die een leerproces op gang brengen met zinvolle leerresultaten tot gevolg.
- Empirische cyclus. Als je wilt dat kinderen denken, doen en leren van ervaringen volgens een empirische cyclus, dan is het nodig dat je hier jezelf vertrouwd mee bent.
- Faciliteiten. Als je het materiële handelen van kinderen mogelijk wilt maken, moet je in staat zijn en in staat gesteld worden de bijbehorende materialen en andere faciliteiten in te zetten.
- Interactie. Als je wilt dat kinderen eigenaar blijven van hun onderzoekend en ontwerpend leerproces, dan moet je over de sociale en didactische vaardigheden beschikken om ze verder te helpen zonder voortdurend ‘de goede antwoorden’ te geven of te vertellen ‘hoe het moet’.
- Narratief. Als je wilt dat kinderen hun eigen handelen sturen, dan helpt het wanneer activiteiten in een voor kinderen betekenisvol kader, een ‘verhaal’ staan. Dit lokt actiemogelijkheden uit doordat kinderen gaan denken langs de doorgaande lijn van het verhaal.
- Kennis. Als je wilt dat kinderen met verklaringen komen en kritisch zijn naar hun eigen handelen en denken en de resultaten van hun onderzoeken en ontwerpen, dan zul je over de inhoudelijke kennis en criteria moeten beschikken om dit te beoordelen en kinderen feedback te geven. Hier hoort ook het vermogen bij om de informatie die je hiervoor nodig hebt te zoeken, te vinden en te plaatsen.
- Leerbehoeften. Als je alle kinderen in een positieve talentspiraal wilt brengen, moet je een goed beeld hebben van de leerbehoeften van elk kind en hun leeractiviteiten daarop aanpassen.
- Opbrengstgericht werken. Als je wilt dat kinderen leren, zul je moeten werken vanuit leerdoelen, je een goed beeld moeten kunnen vormen van de opbrengsten en je onderwijs hiermee kunnen optimaliseren.
Leraren en begeleiders handelen niet in een vacuüm, maar werken vanuit een schoolwerkplan of een pedagogisch beleid. De directie en het bestuur hebben de verantwoordelijkheid dit beleid te ontwikkelen en te implementeren.
Als je als school - of organisatie voor kinderopvang - de leraren en begeleiders in staat wilt stellen talenten van kinderen in de context van wetenschap en techniek te ontwikkelen, dan betekent dit in een aantal opzichten
niets nieuws.
Scholen zijn al gericht op zaken als passend onderwijs (ieder kind geven wat het nodig heeft), opbrengstgericht werken (vanuit leerdoelen werken en resultaten bijhouden) en teamscholing.
Voorbeeld
Kinderen uit groep 1 en 2 laten voorwerpen rollen vanaf banken in de gymzaal. Er zijn drie banken, die variëren in de mate waarin ze schuin zijn gezet. Er zijn verschillende objecten, zoals een blok, een bal, een plastic dinosaurus etc. De kinderen gaan eerst zelf aan de slag en proberen verschillende dingen van de verschillende banken af te laten glijden. Sommige voorwerpen glijden wel en sommige niet; sommige wel op de ene bank, maar niet op de andere bank. De leerkracht laat de kinderen benoemen wat ze zien. De leerkracht stimuleert het leerproces als volgt door het stellen van vragen of dingen te benoemen:
- Benoemen/bewust maken: “Dat is gek hè? Sommige dingen glijden, andere niet!” “Jij wilt dus weten of ze allemaal glijden? (als een kind handvol spullen van de bank duwt)”
- ragen stellen vooraf: “Wat gebeurt er als ik dit blok op de bank leg? Wat gebeurt er nou als ik dit blok op deze (hogere) bank leg?”
- Stimuleren / uitproberen: “Ga maar eens proberen of dat klopt.”
- Categoriseren: “Zullen we de spullen die op deze bank niet meer glijden hier leggen?”
- Opdracht geven om onderzoek uit te voeren: “Ga eens drie dingen zoeken en uitproberen of ze glijden, beginnen bij laagste bank.”
- Nabespreken en nog eens laten zien: “Welke spullen gingen al glijden van deze (laagste) bank? Wat zag je gebeuren? Waarom kan de dinosaurus niet van die bank glijden? “
- Hint geven (“scaffolding”): “Alleen kijken naar de vorm”.
- Aanvullende uitleg geven: “Als ik hem op een recht stuk leg, rolt hij niet, als ik hem op een rond stukje leg, rolt hij wel. “
- Samenvatten: “De les van vanmiddag ging over schuiven. We hebben twee dingen gezien: sommige dingen rollen en andere dingen schuiven. Hoe komt dat nou?” Een kind zegt: “Omdat ze soms zwaar zijn en soms licht” (deze begrippen vallen nu voor het eerst). Leerkracht: “Maar deze is licht en hij schuift ook?“. ”De onderkant is niet zo hard”, zegt een ander kind. Leerkracht: “Zullen we volgende week eens uitzoeken hoe het zit met harde en niet harde onderkanten?”
Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!
Gerelateerd
Lesprogramma

Duurzaam ondernemen voor kinderen!
Wil jij op een speelse en toegepaste manier aan de slag met 21e-eeuwse en burgerschapsvaardigheden?
Fawaka Ondernemersschool
Fawaka Ondernemersschool

Congres

Kom naar Onderwijsinzicht - vr. 15 sep 2023
OnderwijsInzicht is het onderwijscongres voor beslissers & ICT coördinatoren PO-VO rond ICT in het onderwijs.
Kennisnet
Kennisnet

Onderwijsboeken
.png)
Studeren met succes docenten
Effectief leren en studeren kan aangeleerd worden.
Uitgeverij Ten Brink
Uitgeverij Ten Brink

Cursus & Materiaal

Kennis & vaardigheden m.b.t. de meldcode
Wil jij als leerkracht het verschil maken bij kinderen die thuis onveilig opgroeien? Kijk hoe Augeo daarbij helpt.
Augeo
Augeo

Congres

Metacognitie - inzicht in leren
Stimuleer zelfregulerend leren bij je leerlingen
Medilex Onderwijs
Medilex Onderwijs

Lespakket

Veilig van A naar B met Streetwise Digitaal
Probeer de nieuwe digitale leerlijn van de ANWB schooljaar 2023-2024 gratis uit. Meld je nu aan!
ANWB
ANWB

Scholing

Leerlingen en de klas
Zo sta jij als leraar/docent sterk(er) voor de klas
oo.nl
oo.nl



Ontdekkend leren: uitleg - kenmerken - stappenplan
Arja Kerpel

Hoe een talentenscan leerlingen intrinsiek motiveert
Nadine van der Hart

High Tech High - Een curriculum waarbij projectgestuurd leren en de leerontwikkeling centraal staat
redactie

Wat doen we met talenten in kunst en cultuur?
René Leverink

Leerlingen laten excelleren - de rol van de leraar
Dolf Janson

Iedereen kan ergens heel goed in worden
Yvonne van Sark

Wetenschapsoriëntatie vwo-breed alternatief voor ANW
René Leverink

Talentontwikkeling met wetenschap en techniek
Hanno van Keulen

Techniek - Onderzoeken met de empirische cyclus (1)
Hanno van Keulen

Techniek - Onderzoeken met de empirische cyclus (2)
Hanno van Keulen

Talenten herkennen en ontwikkelen: een hele uitdaging!
Nadine van der Hart

Klassen en kansen, wat te doen aan kansenongelijkheid?
Peter de Vries

Aan de slag met kansenongelijkheid in het onderwijs
Jaap Versfelt

Gelijke onderwijskansen realiseren
Ton Mooij

Fascinerende ontdekkingen met kinderen rondom wetenschap en techniek
Arja Kerpel

Techniek: leren door doen. Hoe geef je techniek een plek in het onderwijs?
Arja Kerpel

Activerend onderwijs in een video van één minuut uitgelegd
redactie

Omix Webtalks met Remco Claassen - Ikologie in het onderwijs
redactie

Het belang van maakonderwijs op de basisschool. Tjipcast 020
redactie

Talentontwikkeling in een video van één minuut uitgelegd
redactie

Talent in een video van één minuut uitgelegd
redactie

Gezinsproblematiek: wat doet dit met een kind?

Heeft belonen van gewenst gedrag een blijvend effect?

Welk effect hebben leesmethodes?

Wat zijn effecten van klassenverkleining in het voortgezet onderwijs?

Stimuleert onderzoekend leren bij vmbo-t-leerlingen leren samenwerken en communiceren?

Welke competenties zijn nodig voor begeleiders in hybride leeromgevingen?

Is de metafoor van de leerkuil bruikbaar?

Hoe bevorder je duurzaam afvalgedrag van leerlingen?

Welke (didactische) aanpak gebruik je voor het oplossen van evenredigheidsvergelijkingen?

Hoe stimuleer je actief kennisdeling?

Toepasbaarheid van scaffoldingstechnieken bij zelfregulatievaardigheden

Exacte vakken internationaal vergeleken, groep 6, basisonderwijs - TIMSS-2015

Differentiatie binnen beroepsgerichte lessen Techniek & Vakmanschap

Professionalisering binnen leergemeenschappen voor talige ondersteuning in interactieve reken-wiskundelessen

Passend onderwijs vraagt om passende professionalisering
[extra-breed-algemeen-kolom2]

67 activerend onderwijs
26 attitude
12 empirische cyclus
28 exacte vakken | bèta vakken
141 leerkrachtvaardigheden
83 leerproces
26 maakonderwijs
50 natuurlijk leren
48 opbrengstgericht werken
13 scaffolding
60 systeemdenken
51 talent
47 talentontwikkeling
16 techniek
26 attitude
12 empirische cyclus
28 exacte vakken | bèta vakken
141 leerkrachtvaardigheden
83 leerproces
26 maakonderwijs
50 natuurlijk leren
48 opbrengstgericht werken
13 scaffolding
60 systeemdenken
51 talent
47 talentontwikkeling
16 techniek

Tick Tack - The Amazing Clock Kit - Bouwpakket voor een doorzichtige klok 

Arja Kerpel

Baudà - Nét even anders dan gewone blokken 

Arja Kerpel

Samen schroeven - Spelenderwijs coöperatief leren 

Arja Kerpel

Magnetisch? Ja of nee - Experimenteren met magnetisme 

Marjolein Haazebroek

Lasy 4003+ Maxi/Midi - Bouw de leukste constructies! 

Otto Zwolsman

Lasy 1051 - Voor aanstormend techniektalent 

Otto Zwolsman

Lasy 1051 - Voor aanstormend techniektalent 

Otto Zwolsman

Twickto, hét constructie speelgoed voor oneindig speelplezier 

Liesbeth Simonse

Binabo - Bouwen met Bioplastic 

Arja Kerpel

Piks Bouwset - Voor urenlang creatief bouwplezier 

Gezine Keizer