Kennisplatform
Alles over een passend schooladvies!

Verantwoording

Dossier: alle informatie over Verantwoording

Verantwoording door scholen en schoolbesturen

Scholen en schoolbesturen leggen op diverse manieren verantwoording af aan ouders, de medezeggenschapsraad (MR), en de Inspectie van het Onderwijs. Daarnaast houdt de raad van toezicht binnen een onderwijsstichting toezicht op het schoolbestuur. Enkele voorbeelden van deze verantwoording zijn:

1. Schoolplan en schoolgids
Elke school in het basis- en voortgezet onderwijs stelt minimaal eens in de vier jaar een schoolplan en een schoolgids op:

  • Schoolplan: Dit document beschrijft de doelen en prioriteiten van de school, evenals het beleid rond onderwijs en kwaliteitszorg. Onderwerpen zoals personeelsbeleid, nascholing, begeleiding, en taakverdeling worden hierin uitgewerkt. Het schoolplan vereist goedkeuring van de MR, waarna het schoolbestuur de eindverantwoordelijkheid draagt. Na vaststelling wordt het plan naar de Inspectie van het Onderwijs gestuurd.
  • Schoolgids: Deze gids biedt praktische informatie over de werkwijze van de school en is bedoeld voor ouders, verzorgers en leerlingen.

2. Werkverdelingsplan
Conform de CAO stelt elke school jaarlijks een werkverdelingsplan op. Hierin worden taken en verantwoordelijkheden van medewerkers beschreven, zoals lesgevende taken en activiteiten van onderwijsondersteunend personeel. Zowel het team als de MR moet instemmen met dit plan voordat het wordt vastgesteld.

3. Leerlingvolgsysteem
Scholen moeten inzicht kunnen geven in de voortgang van alle leerlingen en laten zien hoe zij hiermee omgaan. Dit kan worden gedaan via observaties, werk van leerlingen of toetsresultaten. De manier waarop deze gegevens worden vastgelegd en gepresenteerd, wordt door de school zelf bepaald.

4. Jaarverslag
Schoolbesturen die gebruikmaken van overheidsgeld zijn verplicht jaarlijks een jaarverslag in te dienen bij DUO. In dit verslag wordt het beleid van het afgelopen schooljaar geëvalueerd en verantwoord.

Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

Laatst geactualiseerd op 30 december 2024

Ontdek meer


Dossiers

Uw onderwijskundige kennis blijft op peil door 3500+ artikelen.