Kennisplatform
Schrijf nu in voor boeiende gratis webinars en leermodules!

Leerrendement

Dossier: alle informatie over Leerrendement

Wat is leerrendement?

Leerrendement is een maatstaf die aangeeft hoe effectief een leerling heeft geleerd in verhouding tot de tijd die hij of zij aan onderwijs heeft besteed. Het wordt vaak uitgedrukt als een percentage en wordt berekend op basis van de Didactische Leeftijd (DL) in relatie tot de Didactische Leeftijd Equivalent (DLE).

Hoe werkt het?

In het basisonderwijs beginnen onderwijsmaanden te tellen vanaf groep 3. Aan het einde van elk schooljaar neemt de didactische leeftijd met 10 maanden toe.

  • Voorbeeld 1: Leerrendement van 50%
    Een leerling in groep 4, aan het einde van het schooljaar, heeft een DL van 20 en daarmee een DLE van 20 als norm. Stel dat deze leerling een toets maakt en een score behaalt die overeenkomt met een DLE van 10 (vergelijkbaar met het niveau eind groep 3). Dan wordt het leerrendement als volgt berekend:

    Leerrendement = Behaalde DLE / verwachte DLE × 100%= 10 / 20 × 100% = 50%..
  • Voorbeeld 2: Leerrendement van 200%
    Een leerling in groep 5, halverwege het schooljaar, heeft een DL en verwachte DLE van 25. Als deze leerling echter een toets maakt en een score behaalt die overeenkomt met een DLE van 50, is het leerrendement:

    Leerrendement = 50 / 25 × 100% = 200%. 

Waarom is leerrendement belangrijk?

Het leerrendement wordt veel gebruikt in leerlingrapportages en toetsoverzichten om inzicht te geven in de voortgang van leerlingen. Het biedt docenten en scholen waardevolle informatie over de groei van leerlingen en helpt bij het identificeren van gebieden waar extra aandacht nodig is of waar een leerling juist sneller dan verwacht ontwikkelt. 

Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

Laatst geactualiseerd op 25 februari 2025

Ontdek meer


Dossiers

Uw onderwijskundige kennis blijft op peil door 3500+ artikelen.