Agressie is het met woede en/of geweld dreigen of handelen. Een kind kan agressie bewust of onbewust inzetten om iets of iemand te beschadigen en zijn wensen duidelijk te maken.
Agressie is grensoverschrijdend gedrag. Bij agressie spelen gevoelens van angst, pijn, boosheid en verdriet een grote rol, zowel bij het agressieve kind als bij de ander. Bij het agressieve kind zorgen deze negatieve emoties ervoor dat de agressie ontstaat, terwijl bij de ander deze gevoelens komen als gevolg van de agressie.
Agressie en geweld zijn niet inwisselbaar. Bij geweld horen het toebrengen van lichamelijk letsel of het vernielen van iets. Het begrip agressie is breder en omvat ook dreigen, schelden of vernederen.
Er is verschil tussen:
- fysieke agressie: slaan, schoppen, bijten of op een andere manier iemand letsel toebrengen.
- psychische agressie: verbaal, digitaal of schriftelijk dreigen, kleineren of vernederen.
Ook is er verschil tussen:
- reactieve agressie: reactieve agressie kenmerkt zich door explosiviteit en heeft veel raakvlakken met fysieke agressie. Het is een impulsieve reactie op een gebeurtenis of voorval.
- proactieve agressie: dit gaat om weloverwogen agressief gedrag waarmee de dader in korte tijd zijn doelen wil bereiken. Hierbij kan ook psychische agressie ingezet worden, zoals iemand verbaal, digitaal of schriftelijk bedreigen en chanteren.
Reactieve en proactieve agressie hebben verschillende kenmerken en vragen beide om een specifieke aanpak.
Laatst geactualiseerd op 10 december 2021