Burn-out is een specifieke toestand van overspannenheid naar aanleiding van emotionele overbelasting. Iemand die een burn-out heeft, voelt zich “burned out”, of opgebrand. Als je een burn-out hebt, kun je geen energie meer vinden om je werk te verrichten.
Een burn-out komt voornamelijk voor bij mensen in sociale of contactuele beroepen zoals het welzijnswerk, de gezondheidszorg en het onderwijs. Werkende vrouwen en managers hebben er statistisch gezien vaker last van dan anderen. In het onderwijs werken erg veel vrouwen en dat zorgt er voor dat burn-out in het onderwijs een veelvoorkomend probleem is.
Voor de term burn-out wordt ook vaak het begrip overspannen gebruikt. Er is echt wel een belangrijk verschil tussen overspannenheid en een burn-out. Als je overspannen bent, heeft dit meestal een kortetermijnoorzaak. De directe aanleiding van de overspannenheid ligt meestal in het nabije verleden. Als je een burn-out hebt, dan ben je al langer over je grenzen heen gegaan. Overspannenheid wordt dan ook als voorstadium voor een burn-out beschouwd.
Burn-out bij kinderen
Een burn-out kan ook bij kinderen en jongeren voorkomen. Kinderen en jongeren kunnen door hun privé- of schoolleven totaal opgebrand raken. Onderzoek heeft uitgewezen dat één op de drie kinderen lijdt aan angst en stress. Tien procent kampt met ernstige vermoeidheidsklachten.
Als leraar of ouder is het vaak moeilijk om de signalen van een burn-out bij kinderen te herkennen. Vaak begint het met vage klachten als lusteloosheid, slechts slapen en niet of nauwelijks eten. Meestal komen daar ook fysieke ongemakken bij als buikpijn of hoofdpijn. Hierdoor zul je als leraar of ouder niet meteen denken aan een burn-out, maar eerder op zoek gaan naar een lichamelijke oorzaak van de klachten.
Laatst geactualiseerd op 8 augustus 2022