Versterk de kwaliteitszorg met onze opleiding interne audits.

Cyberpesten

Dossier: alle informatie over Cyberpesten

Cyberpesten is een vorm van pesten waarbij digitale technologieën worden gebruikt om anderen lastig te vallen, te bedreigen of te vernederen. Dit kan plaatsvinden via sociale media, chatapps, e-mail, gamingplatforms of andere online kanalen. Omdat cyberpesten 24/7 doorgaat en vaak anoniem gebeurt, kan het een diepgaande impact hebben op slachtoffers.

Voorbeelden van cyberpesten zijn het verspreiden van beledigende berichten, het delen van vernederende foto’s of video’s zonder toestemming, identiteitsfraude (zoals het aanmaken van nepaccounts) en het doelbewust buitensluiten van iemand in online groepen. De gevolgen kunnen variëren van emotionele problemen en verminderde schoolprestaties tot ernstige angststoornissen en depressies.

Scholen spelen een belangrijke rol in de preventie en aanpak van cyberpesten. Door mediawijsheid te bevorderen en duidelijke regels te stellen rond online gedrag, kunnen leerlingen zich bewuster worden van hun digitale verantwoordelijkheid. Leraren kunnen cyberpesten signaleren door alert te zijn op plotselinge gedragsveranderingen, teruggetrokkenheid of verminderde motivatie bij leerlingen.

Ouders en scholen kunnen samenwerken om veilige digitale omgevingen te creëren door open communicatie te stimuleren en afspraken te maken over online gedrag. Daarnaast kunnen methoden zoals sociaal-emotionele ontwikkeling helpen bij het ontwikkelen van empathie en respectvolle online interacties.

Cyberpesten voorkomen en bestrijden vraagt om een gezamenlijke inspanning van ouders, scholen en leerlingen. Open gesprekken, bewustwording en preventieve maatregelen kunnen bijdragen aan een veilige digitale wereld voor iedereen.

Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

Laatst geactualiseerd op 10 februari 2025

Ontdek meer


Dossiers

Uw onderwijskundige kennis blijft op peil door 4000+ artikelen.