Met een portfolio wordt in het algemeen een verzameling van werken of verwezenlijkingen van iemand bedoeld. Dit kan bijvoorbeeld een map zijn met tekeningen of schilderwerken van een artiest. In de educatieve context verwijst een portfolio naar een document waarin een leerling of student zijn ontwikkeling, vaardigheden en leerresultaten vastlegt.
Er zijn verschillende soorten portfolio’s, waaronder ontwikkelingsportfolio’s, die groei en voortgang tonen, en beoordelingsportfolio’s, waarin prestaties worden geëvalueerd aan de hand van vastgestelde criteria. Het moderne portfolio is vaak een (digitale) persoonlijke map met een inventarisatie van vaardigheden, onderbouwd met bewijzen en gekoppeld aan een persoonlijk stappenplan.
Vooral vanuit het beroepsonderwijs is het werken met portfolio’s bekend geworden. Door het gebruik van een portfolio worden leerlingen zélf verantwoordelijk voor hun leerproces. Dit heeft een positieve invloed op de motivatie en stimuleert eigenaarschap. Leerlingen reflecteren op hun leerervaringen en krijgen inzicht in hun persoonlijke groei.
Ook in het basisonderwijs wordt steeds vaker gewerkt met een portfolio. Dit zorgt voor een actieve samenwerking tussen leerkracht en leerling. De leerkracht bepaalt niet alleen de leerdoelen, maar leerlingen verzamelen ook zelfstandig bewijzen van hun leerervaringen en vertellen daarbij hun eigen verhaal. Ze bedenken hoe zij hun ontwikkeling kunnen vastleggen en reflecteren op hun leerproces.
Een portfolio maakt een leerling eigenaar van zijn eigen leerproces en stimuleert zelfregulatie. Door middel van een digitaal portfolio kunnen leerlingen hun voortgang en ontwikkeling inzichtelijk maken. Dit sluit goed aan bij de bredere beweging naar meer autonomie en zelfstandigheid in het onderwijs.
Digitale portfolio's zijn:
- Mijnrapportfolio
- Portfolio in Schoolpoort
- MijnLeerlijn
- Bordfolio
- Mijnbewijsstukken.nl
- Meloo
- Social Scools
- IEP LVS
- STERiK
Laatst geactualiseerd op 10 februari 2025