Wat is autisme?
Autisme is een zogenaamde pervasieve ontwikkelingsstoornis en wordt beschouwd als een ontwikkelingsstoornis met een neurologische oorzaak. Dit betekent dat de hersenen van mensen met autisme anders functioneren, waardoor hun waarnemingen uit losse fragmenten met weinig samenhang bestaan. Hierdoor kost het hen soms veel moeite om te begrijpen wat er gebeurt. Daarnaast hebben mensen met autisme moeite met het interpreteren van anderen. Kenmerken van autisme kunnen in twee hoofdkenmerken verdeeld worden:
- Blijvende tekorten in de sociale communicatie en interactie;
- Beperkte zich herhalende gedragspatronen, beperkte interesses en activiteiten.
Deze hoofdkenmerken worden gebruikt bij het stellen van een diagnose.
Autismespectrumstoornissen (ASS)
Er zijn grote verschillen tussen mensen met autisme. Dat heeft geresulteerd in verschillende diagnoses, zoals autistische stoornis/klassiek autisme, PDD-NOS en de stoornis van Asperger. Deze diagnoses zijn vervangen door de diagnose autismespectrumstoornissen (ASS). Uit het woord spectrum blijkt daarmee ook dat autisme in verschillende gradaties tot uiting komt.
Feiten over autisme
- Ruim 1% van de Nederlanders heeft autisme.
- Autisme komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. De verhouding ligt waarschijnlijk tussen 2:1 en 3:1.
- Naar schatting 30% van de mensen met autisme heeft een verstandelijke beperking.
- De comorbiditeit bij autisme is hoog. 70% van de mensen met autisme heeft op enig moment in zijn leven een bijkomende diagnose, zoals een depressie, een angst- en/of dwangstoornis of een persoonlijkheidsstoornis. Daarnaast komen ADHD en epilepsie relatief vaak voor bij mensen met ADHD.
- Er zijn nog maar weinig wetenschappelijk goed onderbouwde conclusies beschikbaar over de oorzaken van autisme.
Laatst geactualiseerd op 13 juli 2022