Een dyslexieonderzoek is een psychodiagnostisch onderzoek om te kijken of een leerling dyslexie heeft. Een dyslexieonderzoek kan binnen de school of buiten de school uitgevoerd worden. Als er sprake is van ernstige enkelvoudige dyslexie dan kan het onderzoek buiten de school plaatsvinden en vergoedt de zorgverzekeraar de kosten.
Een voordeel van een extern onderzoek is dat het altijd door een specialist op het gebied van dyslexie uitgevoerd wordt. Een nadeel is dat de leerkracht er niet altijd bij betrokken is.
Als uit het onderzoek blijkt dat de leerling dyslexie heeft, dan krijgt hij een dyslexieverklaring. Een dyslexieverklaring is levenslang geldig.
Er is onderscheid tussen de classificerende of onderkennende diagnose waarbij de dyslexie wordt vastgesteld, en de indicerende of handelingsgerichte diagnose. Hierbij wordt gekeken wat de leerling aan hulp nodig heeft.
Op basis van de dyslexieverklaring kan bekeken worden of de leerling bepaalde leerstof kan overslaan of op een andere manier tot zich kan nemen dan door lezen.
Laatst geactualiseerd op 11 januari 2022