Faalangst is de angst dat je niet kunt voldoen aan de verwachtingen van jezelf of van een ander.Faalangst kan op verschillende terreinen voorkomen: op cognitief gebied, sociaal gebied of motorisch gebied. Het kan zich uiten in uitstelgedrag, perfectionisme, zich terugtrekken of het vermijden van nieuwe situaties. Bij een extreme vorm van faalangst is er sprake van een angststoornis.
De oorzaak van de faalangst kan realistisch of irrealistisch zijn. Een realistische oorzaak is bijvoorbeeld als de leerling veel negatieve ervaringen heeft. Irrealistische faalangst is overmatige bezorgdheid, die niet in verhouding staat met de kans op mislukken.
Een sterke druk om te presteren kan zorgen voor faalangst. Faalangst kan versterkt worden als de leerkracht de nadruk legt op de fouten, in plaats van op de positieve aspecten.
Faalangst kan zich mentaal uiten in: piekergedachten, weinig zelfvertrouwen, een negatief zelfbeeld en te hoge eisen stellen aan zichzelf. Fysiek kan faalangst zich uiten in lichamelijke problemen zoals hartkloppingen, spierspanning, beven en zweten, snel ademen, buikpijn of hoofdpijn, black-out of slaapproblemen.
Laatst geactualiseerd op 1 augustus 2022