Interventie
Interventie betekent letterlijk: tussenkomst. De leerkracht grijpt in, met als doel het gedrag van de leerling of de omstandigheden te beïnvloeden. De interventie kan gericht zijn op het sociale gedrag, het cognitieve gebied of de motivatie. Een interventie kan op school-, klas- of kindniveau worden ingezet.
Een interventie kan een kleine handeling zijn, maar ook een heel project. Een voorbeeld van een kleine interventie is het tijdelijk uit elkaar zetten van twee leerlingen als zij de orde in de klas verstoren. Een grote interventie is bijvoorbeeld het ingrijpen van de onderwijsinspectie als de onderwijskwaliteit onder de maat is.
Interventies kan je preventief inzetten om probleemgedrag te voorkomen. Binnen deze preventie bestaan verschillende niveaus:
- Primaire preventie: een algemene aanpak bestemd voor alle kinderen in een groep of school. Preventieve interventies op dit niveau zijn gericht op de hele klas, problemen aanpakken voor ze er komen. Voorbeelden van interventies op dit niveau zijn: een effectief georganiseerd klassenmanagement en programma's voor sociale en emotionele competenties, zoals Taakspel.
- Secundaire preventie: een aanpak gericht op groepjes kinderen die meer dan andere kinderen het risico lopen om probleemgedrag te ontwikkelen. Interventies op dit niveau zijn gericht op het aanpakken van risicofactoren in het kind en/of de omgeving. Een voorbeeld van een interventie is: een emotieschaal, waarmee kinderen aan kunnen geven hoe ze zich voelen en hiermee bijvoorbeeld een woedeaanval voor kunnen zijn.
- Tertiare preventie: op dit niveau worden maatregelen genomen die gericht zijn op het gedrag van individuele leerlingen. Zij hebben nog gerichtere hulp nodig. Dit niveau is vooral gericht op het verminderen dan wel controleren van complexe gedragsproblemen. Op dit niveau zijn meerdere partijen betrokken: de leerkracht, ouders, klasgenoten en de leerling zelf. Voorbeelden van interventies op dit niveau zijn: programma's gericht op het verkrijgen van zelfcontrole en het minder boos en opstandig worden.
Bron: van Overveld, K. (2020). Preventie van gedragsproblemen: daar moet je wat mee?!.
Het is belangrijk om (uitgebreide) interventies te evalueren en te kijken of het beoogde doel behaald is.
Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!
Laatst geactualiseerd op 15 februari 2022
Gerelateerd

oo.nl






































