Wat is een Cito-score?
De term Cito-score verwijst naar de score die een leerling behaalt op een toets van Cito. Dit taalgebruik ontstond in een periode waarin Cito een dominante rol speelde op de onderwijsmarkt, waardoor 'Cito' vrijwel synoniem werd voor 'toets'. Inmiddels zijn er meerdere aanbieders van zowel LVS-toetsen als de doorstroomtoets, waardoor het gebruik van de term minder vanzelfsprekend is geworden. De toetsen van Cito dragen tegenwoordig de naam Leerling in Beeld, zowel voor de LVS-toetsen als voor de doorstroomtoets.
Toetsen van het leerlingvolgsysteem
De toetsen van het Leerlingvolgsysteem (LVS) gebruiken doorgaans twee soorten normeringen om de resultaten weer te geven: letterscores (A t/m E) en Romeinse cijfers (I t/m V).
- Bij de letterscores staat A voor het hoogste niveau en E voor het laagste niveau.
- Bij de normering met Romeinse cijfers geeft I het hoogste niveau aan en V het laagste niveau.
Deze normeringen bieden een duidelijke en gestandaardiseerde manier om de prestaties van leerlingen te interpreteren.
De A-E-normering en de I-V-normering van Citotoetsen verschillen in hoe ze de prestaties van leerlingen indelen op basis van percentages. In de onderstaande tabel zijn beide normeringen overzichtelijk naast elkaar gezet om deze verschillen te verduidelijken.
Doorstroomtoets
In het verleden werd de Cito-score weergegeven op een schaal van 500 tot 550. Deze score diende als een richtlijn voor het schooladvies dat aan ouders werd gegeven. Echter, scholen hadden de vrijheid om op basis van andere overwegingen een afwijkend advies te geven.
Met de introductie van de doorstroomtoets in 2024 is deze toets leidend geworden bij het vaststellen van schooladviezen. Het doel hiervan is om kansengelijkheid onder leerlingen te bevorderen. De verschillende aanbieders van de doorstroomtoets hanteren elk een eigen scoringssysteem.
Verder lezen
Met de doorstroomtoets zijn veel problemen en daarom is er veel discussie over. Een belangrijk punt van kritiek is dat de toets slechts een beperkt deel van de leerstof omvat waar leerlingen gedurende hun schooltijd aan hebben gewerkt. Daarnaast worden de resultaten van de doorstroomtoets regelmatig op een onjuiste manier gebruikt, bijvoorbeeld voor het opstellen van ranglijsten van scholen. Dit kan leiden tot ongewenste competitie en een verkeerd beeld van de kwaliteit van scholen. Voor meer informatie over dit onderwerp, lees de volgende artikelen: Rankinglijst eindtoetsen verwerpelijk! en dit overzichtsartikel over de doorstroomtoets.
De onderstaande boeken bieden een waardevolle en verdiepende kijk op leren en ontwikkelen, waarbij toetsing niet als centrale peiler wordt gebruikt:
Laatst geactualiseerd op 25 februari 2025