Kennisplatform
Let op! Wij-leren.nl heeft een nieuwe vormgeving.

Zelfvertrouwen

Dossier: alle informatie over Zelfvertrouwen

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen gaat over het hebben van een sterk besef van je eigenwaarde en mogelijkheden. Zelfvertrouwen bestaat in twee vormen:

  • Zelfvertrouwen als vaardigheid: Hierbij vertrouw je in wat je kunt. 
  • Zelfvertrouwen als waardigheid: Hierbij gaat het over je gevoel van eigenwaarde, wat je zelfverzekerd en weerbaar maakt in moeilijke situaties en bij tegenslagen.

Als je zelfvertrouwen hebt, dan geloof je dat je de dingen op eigen kracht aankunt en dat je tegenslag goed kan verwerken.

Hoe ontwikkelt zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen ontwikkelt zich vanaf de kinderjaren. Hierbij zijn twee factoren belangrijk:

  • Iemands persoonlijkheid of karakter. Iemand die bijvoorbeeld perfectionistisch is, zal minder vertrouwen in zijn/haar eigen kunnen hebben.
  • De sociale omgeving. Wanneer je in een veilige omgeving bent opgegroeid, is de kans groter dat je een positief zelfbeeld hebt ontwikkeld.

Zelfvertrouwen is een voorwaarde om optimaal te kunnen ontwikkelen. Het is daarom van belang dat de leerkracht probeert om het zelfvertrouwen van zijn leerlingen te vergroten. Dat kan bijvoorbeeld door een positieve benadering. Die benadering komt onder andere tot uiting in de verwachtingen en de feedback. Ook moet er meer aandacht zijn voor het leerproces en minder voor de leerprestaties.

Een uitdagende opdracht en het stellen van groeidoelen zorgen ook voor een toename van het zelfvertrouwen. En uit onderzoek is gebleken dat coöperatief leren een positief effect heeft op het zelfvertrouwen.

Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

Laatst geactualiseerd op 13 juli 2022

Ontdek meer


Dossiers

Uw onderwijskundige kennis blijft op peil door 3500+ artikelen.