Het speciaal basisonderwijs is een onderwijsvorm die bedoeld is voor moeilijk lerende kinderen en kinderen met opvoedingsmoeilijkheden die intensieve zorg nodig hebben. Bij deze kinderen is de zorg binnen het reguliere basisonderwijs niet genoeg. Ook andere kinderen die speciale zorg of aandacht nodig hebben, worden op deze scholen opgevangen. De kinderen zitten in kleinere klassen en krijgen extra ondersteuning.
Scholen voor speciaal basisonderwijs hebben dezelfde kerndoelen als reguliere basisscholen (de kerndoelen uit de WPO), maar de kinderen krijgen (als ze dat nodig hebben) meer tijd om die doelen te bereiken. Het speciaal basisonderwijs is er wel op gericht dat zoveel mogelijk leerlingen doorstromen naar regulier voortgezet onderwijs. Als dit niet lukt, kunnen leerlingen naar het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) of een andere onderwijsvorm.
Scholen voor speciaal basisonderwijs werken in een samenwerkingsverband samen met reguliere basisscholen. In dit verband hebben zij de rol van expertisecentrum. Zij kunnen leerlingen opvangen die intensieve zorg nodig hebben of ambulante begeleiding aanbieden aan de reguliere basisscholen.
Soms worden de termen speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs door elkaar gebruikt. Maar er is verschil:
- Speciaal onderwijs is voor leerlingen met een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperking en voor leerlingen die psychische problemen of gedragsproblemen hebben.
- Het Speciaal Basisonderwijs is voor kinderen die zich in het regulier onderwijs niet optimaal ontwikkelen.
Zie verder:
Laatst geactualiseerd op 15 maart 2022