BSO staat voor Buitenschoolse opvang. BSO is een verzamelnaam voor alle professionele kinderopvang voor schoolgaande kinderen buiten de schooltijden.
Er is binnen BSO sprake van voorschoolse opvang, tussenschoolse opvang en naschoolse opvang.
In Nederland start BSO vanaf 4 jaar en loopt tot 13 jaar. BSO is per definitie buiten schooltijd en tijdens de schoolvakanties hele dagen.
Het moment dat kinderen aanwezig zijn op de BSO wordt gezien als vrije tijd. Vaak worden er activiteiten georganiseerd waar de kinderen vrijwillig aan mee kunnen doen. Dit kunnen spel- of knutselactiviteiten zijn. Er zijn ook vaak buitenactiviteiten op de BSO.
Sinds een aantal jaren zijn scholen verantwoordelijk voor de aansluiting met de buitenschoolse opvang. Voor de uitvoering en inrichting van de BSO kunnen onderwijsinstellingen afspraken maken met organisaties voor kinderopvang, sportverenigingen, scouting en/of welzijnsinstellingen.
Het tarief voor een BSO ligt rond de zeven euro per uur. Via de Kinderopvangtoeslag kan een deel van de kosten worden vergoed.
BSO's kunnen onderling nogal verschillend zijn, bijvoorbeeld:
- Meer of minder gericht op buitenactiviteiten;
- Haal - en brengservice voor het kind van en naar school wel of niet inbegrepen bij prijs;
- Mogelijkheid van een warme maaltijd.
Veel BSO's worden ondergebracht bij een school, peuteropvang en andere faciliteiten gericht op kinderen. We spreken dan van een Integraal Kindcentrum (IKC).
Laatst geactualiseerd op 10 december 2021