Kennisplatform
Let op! Wij-leren.nl heeft een nieuwe vormgeving.

Vrijeschoolonderwijs

Dossier: alle informatie over Vrijeschoolonderwijs

Wat is het vrijeschoolonderwijs?

Vrijeschoolonderwijs, ook wel Waldorfonderwijs genoemd, is een onderwijsconcept dat uitgaat van de intrinsieke ontwikkeling van het kind, dat wil zeggen: de drang van het kind om te ontwikkelen. De grondlegger van dit concept is Rudolf Steiner. 

De naam vrijeschool betekent niet dat een leerling zelf kan kiezen wat het wil leren, maar dat het zich in vrijheid, los van het rechtsleven en het economische leven, en op elk vlak van hun persoonlijkheid moeten kunnen ontwikkelen. 

Bij dit concept staat de mens centraal, als individu en sociaal wezen. Bij dit onderwijs wordt daarom ook vaak gesproken over het volledige kind. Het motto van deze scholen is daarom ook: leren met hoofd, hart en handen. Op een vrije school is daarom de taak van de leerkracht om aan alle drie de dimensies evenveel aandacht te besteden. Leerlingen van vrijescholen zijn daardoor doorgaans kunstzinniger. 

Hoe ziet het onderwijs eruit?

De leerkrachten bepalen zelf de lesinhoud en de werkwijze. Alle vakken worden in onderlinge samenhang aangeboden. 

De dagindeling ziet er als volgt uit:

  • De eerste uren is er periodeonderwijs. Dit betekent dat leerlingen gedurende een aantal weken hetzelfde vak krijgen. Hierdoor zijn ze een aantal weken intensief bezig met een stukje leerstof, waardoor ze een sterke binding zouden krijgen met het vak. 
  • Vervolgens krijgen ze oefenuren. In deze uren krijgen leerlingen de andere schoolvakken aangeboden.
  • Na de oefenuren volgen er vaklessen, zoals natuur en techniek, en kunsturen, zoals schilderen, tekenen en muziek. 

Daarnaast zijn euritmie (een bewegingsles) en gymnastiek belangrijk. Gymnastiek komt ook terug tijdens taal- en rekenlessen, bijvoorbeeld door te klappen, lopen en dansen. 

Kinderen zitten de hele basisschoolperiode bij elkaar in de klas. Er blijft vrijwel nooit een kind zitten. Daarnaast blijft de leerkracht gedurende de gehele lagere schoolperiode bij dezelfde groep.

 
Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

Laatst geactualiseerd op 13 juli 2022


Dossiers

Uw onderwijskundige kennis blijft op peil door 3500+ artikelen.