Rouwverwerking
De manier waarop iemand weer zijn evenwicht probeert terug te vinden na het verlies van iets (huis, baan, gezondheid) of iemand (familielid, dierbare). Rouwverwerking is het heftigst als het om een onherstelbaar verlies gaat zoals verlies van een dierbare of gezondheid.
Verlies zorgt voor gevoelens van leegte, verdriet en neerslachtigheid. Ook gevoelens als angst, woede,en onbegrip kunnen voorkomen.
Bekend is de indeling van Kübler-Ross die 5 fasen onderscheidt in het rouwverwerkingsproces. Deze fasen worden niet altijd chronologisch doorlopen en kunnen van persoon tot persoon verschillen qua intensiteit.
- Ontkenning: de waarheid is té erg dus wordt geheel of gedeeltelijk ontkend. Er is een soort verdoving waarin emoties soms niet toegelaten worden.
- Boosheid; woede en boosheid kunnen zich richten op artsen, de omgeving, God, de slecht-nieuwsbrenger.
- Het gevecht aangaan; mensen gaan zichzelf doelen stellen om te kunnen verwerken, bijvoorbeeld marathons lopen tegen een bepaalde ziekte, stoppen met roken, of bijvoorbeeld in geval van rouw om scheiding een rechtzaak aangaan.
- Depressie; als de eerste fases niet blijken te helpen, kunnen depressieve gevoelens toeslaan. Men voelt zich machteloos omdat niets van de vorige fases hielp.
- Aanvaarding; er wordt geprobeerd het verlies een plek te geven en zich te richten op dingen in het leven die er nog zijn.
In de rouwverwerking kan het helpen om hulp te zoeken bij deskundigen of lotgenoten.
Gerelateerd

oo.nl


Medilex Onderwijs
















