Wat is leerlingbegeleiding?
Leerlingbegeleiding is het begeleiden van de ontwikkeling van de leerlingen. Dit kan op verschillende niveaus:
-
In de klas: Hierbij kijkt de leerkracht wat een leerling in de klas nodig heeft voor een fijne schooltijd met een optimale leerontwikkeling.
-
Binnen de school: De leerkracht kan de leerlingen niet alle begeleiding geven die ze nodig hebben. Bijvoorbeeld aan leerlingen die leer-, psychische of gedragsproblemen hebben of begeleiding bij de studiekeuze. Ook willen kinderen niet altijd alles aan de leerkracht vertellen bij problemen. Hiervoor zijn er binnen de school bijvoorbeeld een leerlingbegeleider, een RT’er, een vertrouwenspersoon en een schooldecaan.
-
Buiten de school: Soms kan de school niet de ondersteuning bieden die een leerling nodig heeft. Er wordt dan hulp van buitenaf ingeschakeld. Denk aan een orthopedagoog, een maatschappelijk begeleider en een psycholoog.
Belangrijk bij de begeleiding is het gesprek met de kinderen over hun ontwikkeling en problemen waar ze tegenaan lopen. Een onderdeel van leerlingbegeleiding is het systematisch volgen van de voortgang van de leerlingen. Dit wordt geanalyseerd. Aan de hand van deze opbrengsten wordt het onderwijs aan de kinderen waar nodig aangepast. Soms is het een aanpassing voor een groepje kinderen, soms voor een individuele leerling. Als het nodig is, wordt voor de leerling een ontwikkelingsperspectief vastgesteld. Dat is het eindniveau wat van de leerling verwacht wordt.
Veel interessante links over leerlingbegeleiding zijn te vinden op de startpagina leerlingbegeleiding.
Laatst geactualiseerd op 13 juli 2022