Kennisplatform
Zo doe je een ontwikkelingsgerichte audit

Kansengelijkheid

Dossier: alle informatie over Kansengelijkheid

Kansengelijkheid in het onderwijs verwijst naar een situatie waarin alle leerlingen, ongeacht hun achtergrond, gelijke toegang hebben tot kwalitatief goed onderwijs en gelijke kansen krijgen om hun volledige academische potentieel te ontwikkelen en te benutten.

 

Het concept kansengelijkheid benadrukt het belang van het creëren van een onderwijssysteem dat vrij is van discriminatie en bevooroordeeldheid, waarin alle studenten dezelfde ondersteuning, middelen en kansen ontvangen om te slagen.

 

Kansengelijkheid houdt in dat er rekening wordt gehouden met de uiteenlopende behoeften en omstandigheden van leerlingen, en dat er specifieke maatregelen worden genomen om barrières die academisch succes in de weg staan, te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er extra ondersteuning wordt geboden aan leerlingen uit minder bevoorrechte socio-economische achtergronden. Het kan ook zijn dat er specifieke programma's worden ontwikkeld voor leerlingen die extra hulp nodig hebben, zoals taalondersteuning voor leerlingen die geen Nederlands spreken als moedertaal.

 

Belangrijke aspecten van kansengelijkheid zijn:

 

- Toegang tot kwalitatief onderwijs: Elk kind heeft toegang tot scholen die goed zijn uitgerust en bemand met gekwalificeerde leerkrachten.

 

- Gelijke behandeling: Alle leerlingen worden op gelijke wijze behandeld en krijgen gelijke mogelijkheden om te leren en zich te ontwikkelen, onafhankelijk van hun achtergrond of persoonlijke kenmerken.

 

- Aangepaste ondersteuning: Erkenning dat sommige leerlingen speciale of extra ondersteuning nodig hebben om op gelijke voet te kunnen meedoen en excelleren.

 

- Inclusiviteit: Een onderwijssysteem dat inclusief is en diversiteit waardeert, bevordert een meer omvattende benadering van onderwijs.

 

Het streven naar kansengelijkheid in het onderwijs is cruciaal voor het bevorderen van sociale rechtvaardigheid en het doorbreken van cycli van armoede en uitsluiting, wat op lange termijn bijdraagt aan een meer gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving.

 

Zie ook: https://gelijkekansenindeklas.nl/ en https://www.gelijke-kansen.nl/

Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

Laatst geactualiseerd op 15 mei 2024

Ontdek meer


Dossiers

Uw onderwijskundige kennis blijft op peil door 3500+ artikelen.