Kennisplatform
Kindgesprekken voeren - hoe doe je dat? Gratis leermodules van Noëlle Pameijer en Karen van Kooten.

Preteaching

Dossier: alle informatie over Preteaching

Bij preteaching krijgen zwakke leerlingen voor de les alvast uitleg over de lesstof. Op deze manier krijgen de kinderen twee keer instructie, dat heeft een positief effect op de resultaten.

De preteaching kan door de leerkracht zelf gedaan worden, maar het kan ook door de RT-er, onderwijsassistente of IB-er uitgevoerd worden. Meestal gaat het om een groepje leerlingen, maar het kan ook individueel worden gegeven

Preteaching is op die manier een vorm van differentiatie, want zo wordt rekening gehouden met de verschillen tussen de leerlingen. Preteaching werkt preventief, want op het moment dat de zwakke leerlingen zelfstandig aan de slag moeten, hebben ze al twee keer uitleg gehad en maken ze minder fouten. Dat versterkt hun zelfvertrouwen. Ook durven de zwakke leerlingen eerder actief mee te doen bij de instructie in de klas, omdat ze de lesstof al een beetje begrijpen.

Preteaching is ook effectief voor kinderen met een leerstoornis, zoals dyslexie of dyscalculie. Zij hebben veel baat bij extra instructie en meer oefentijd.

Tijdens de coronapandemie werd de term preteaching ook gebruikt voor het digitaal lesgeven tijdens een lockdown. Het eigenlijke lesgeven gebeurt dan na de lockdown in de fysieke klas. Een ander woord voor preteaching in deze context is aanlooplessen.

Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

Laatst geactualiseerd op 10 december 2021

Ontdek meer


Dossiers

Uw onderwijskundige kennis blijft op peil door 3500+ artikelen.