Kennisplatform
Alles over executieve functies: Leermodules van Emiel van Doorn.

Handige tips voor het vinden van een studentenkamer

Geplaatst op 8 mei 2023

Studentenkamer vinden

In Nederland is het heel normaal om je studententijd te beginnen met het zoeken naar een eigen plekje. Je woont daar voor het eerst zelfstandig en wat dichter bij de universiteit. Het zoeken naar een kamer kan heel lastig zijn, omdat je vaak de stad waar je heen wil nog niet zo goed kent en dus ook niet weet waar je goed zal zitten. Om die stressvolle periode wat gemakkelijker te maken, hebben we voor jou een aantal tips verzameld die je zullen helpen bij het vinden van een studentenkamer.

1.Zoek via verhuurwebsites

Het fijne aan het leven in de 21ste eeuw is dat we tegenwoordig alles via het internet kunnen regelen. Op websites zoals Huurportaal vind je binnen enkele seconden een overzicht van al het aanbod in een stad, waarbij je ook nog eens kunt filteren op de eigenschappen die voor jou belangrijk zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een maximale prijs instellen, zodat je alleen de studentenkamers te zien krijgt die je je ook echt kunt veroorloven. Via de website kun je ook meteen contact zoeken met de verhuurder, dus je doet er goed aan om een aantal keer per dag in te plannen dat je kijkt. Je weet dan zeker dat je er altijd als eerste bij bent. Het handige daaraan is dat je de websites ook altijd via je telefoon kunt bezoeken, je hoeft er dus niet voor thuis te blijven.

2.Laat aan iedereen weten dat je op zoek bent naar een studentenkamer

Een andere goede manier om een studentenkamer te vinden is aan iedereen laten weten dat je op zoek bent. Je weet maar nooit, misschien kent je buurvrouw nog wel iemand die al in jouw toekomstige stad woont en toevallig nog een kamer te huur heeft. Ook wordt er veel voor studentenkamers geadverteerd via sociale media, dus zodra jouw kring weet dat je op zoek bent, kunnen ze die berichten naar jou doorsturen. Je maakt vaak ook meer kans op een woning als je binnenkomt via via, want dan hebben de andere studenten een beter idee van wie en hoe je bent. Andersom geldt natuurlijk precies hetzelfde, als jij in een gedeelde woning terechtkomt, is het fijn dat je al een soort connectie hebt met je nieuwe huisgenoten, je hebt dan minder kans dat je je thuis niet goed kunt concentreren op je schoolwerk.

3.Wees niet te kieskeurig

Je hebt je waarschijnlijk al veel voorgesteld bij het leven als student en de kamer die daarbij hoort. Helaas heb je het in je hoofd waarschijnlijk veel rooskleuriger voorgesteld dan het in de realiteit is. De kans is groot dat je een kamer zal vinden die veel kleiner is en minder centraal gelegen is dan hoe je het je had voorgesteld. Dat is helemaal oké. Je begint nog maar net aan je reis en je hebt nog meer dan genoeg tijd om een betere kamer te vinden. We zijn allemaal ooit bij nul begonnen en als je wat ouder bent zul je met weemoed terugdenken aan je kleine kamertje.

4.Kijk altijd naar je budget

Voordat je iets toezegt, moet je er altijd voor zorgen dat je een compleet plaatje van de kosten hebt. Bij sommige studentenwoningen zit alles inbegrepen in de kamerprijs, maar soms moet je nog los betalen voor gas, water, licht en internet. Een kamer die dan op het eerste oog heel betaalbaar lijkt, blijkt achteraf toch veel duurder te zijn dan je dacht. Zeker als student is het belangrijk dat je goed binnen je budget blijft, want waarschijnlijk heb je daar al niet zo veel speling. Kijk ook naar wat je moet investeren om uiteindelijk in de kamer te kunnen wonen. Moet je bijvoorbeeld nog een vloertje leggen, gordijnen en meubels kopen? Dan ben je meer geld kwijt dan aan een kamer die al volledig gemeubileerd is.

5.Reageer ook op tijdelijke kamers

Studenten die een tijdje in het buitenland gaan studeren stellen vaak hun kamer voor een bepaalde periode beschikbaar. Dat klinkt misschien niet zo heel aantrekkelijk, je moet immers binnen een half jaar weer iets anders gaan zoeken, maar het kan zeker wel zijn voordelen hebben. Zo ben je in ieder geval al op de plek waar je moet zijn en vanuit daar kun je veel gemakkelijker verder zoeken. Daarbij zijn deze kamers al gemeubileerd, waardoor je ook niet hoeft te investeren in je eigen meubels, dat scheelt weer veel geld. Ook komt het best vaak voor dat er iemand anders in het huis weg gaat tegen de tijd dat jij de kamer uit moet, waardoor je gewoon kunt doorschuiven. Let altijd goed op dat je ook voor onderhuur een contract tekent, zo weet je zeker dat je niks kan overkomen op het moment dat de persoon van wie je onderhuurt toch ineens besluit om eerder terug te komen.

6.Huur samen met vrienden iets

Je eigen budget is misschien niet zo heel hoog, maar samen met vrienden huren kan dan altijd een uitkomst zijn. Samen hebben jullie veel meer te besteden en daarbij weet je ook meteen met wie je zal wonen. Let alleen wel op dat niet alle woningen geschikt zijn voor woningdelers. Kijk in de online advertentie altijd heel goed wat daar over gezegd wordt, vaak staat er onderaan heel duidelijk dat een appartement met meerdere kamers alleen is bedoeld voor koppels, het is dan niet mogelijk om het met een aantal studenten te huren.

 

7.Kijk ook eens buiten het centrum

Tot slot moet je je er ook bij kunnen neerleggen dat een appartement in het centrum voorlopig nog niet gaat lukken. Natuurlijk zou het ideaal zijn, maar wie weet vind je later wel iets. Je kunt altijd heel gemakkelijk fietsen naar de universiteit of op een andere manier terechtkomen op de plekken waar je moet zijn. Ook krijg je als student nog een gratis reisproduct waarmee je zonder al te hoge kosten ook het openbaar vervoer kunt nemen. Veel studenten wonen buiten het centrum, dus de kans is groot dat je ook samen kunt reizen. Die kamer in het centrum komt voor jou echt nog wel een keer!

 

 

Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

Dossiers

Uw onderwijskundige kennis blijft op peil door 3500+ artikelen.