Kennisplatform
Alles over een passend schooladvies!

Ontwikkelingsperspectief (OPP)

Dossier: alle informatie over Ontwikkelingsperspectief (OPP)

Het ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) is een document waarin de verwachte ontwikkelingsmogelijkheden van een leerling met specifieke onderwijsbehoeften worden beschreven. Het OPP wordt opgesteld door de school in samenwerking met ouders en eventueel andere betrokkenen, zoals ambulant begeleiders of specialisten.

Het plan omvat onder andere:

  • De startsituatie van de leerling: Een beschrijving van het huidige niveau en de specifieke onderwijsbehoeften, met daarin stimulerende en belemmerende factoren en een integratief kindbeeld.
  • De lange termijn doelen: Bijvoorbeeld het uitstroomniveau of een passend vervolgtraject.
  • De korte termijn doelen: Concrete doelen waaraan gewerkt wordt in een bepaalde periode.
  • De aanpak en begeleiding: Welke ondersteuning en maatregelen de school biedt om de doelen te bereiken. De school beschrijft hier ook het tijdpad.
  • De evaluatiecriteria: Hoe de voortgang en resultaten van de leerling worden gemonitord en beoordeeld.

Het OPP is verplicht voor leerlingen in het speciaal (basis)onderwijs en voor leerlingen in het regulier onderwijs die extra ondersteuning nodig hebben. Het dient als leidraad voor het onderwijsaanbod en biedt duidelijkheid over de verwachtingen en mogelijkheden van de leerling. Door het werken vanuit een ontwikkelingsperspectief worden de talenten en mogelijkheden van de leerlingen beter benut. Werken vanuit een ontwikkelingsperspectief kan in het speciaal basisonderwijs een belangrijke bijdrage leveren aan het opbrengstgericht werken. Door een ontwikkelingsperspectief is ook voor ouders en inspectie inzichtelijk aan welke doelen gewerkt wordt. Voor het ontwikkelingsperspectief is het instemmingsrecht van ouders nodig.

Zie verder:

Onderwijsconsument - ontwikkelingsperspectief/

Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

Laatst geactualiseerd op 31 december 2024

Ontdek meer


Dossiers

Uw onderwijskundige kennis blijft op peil door 3500+ artikelen.