Hoe werkt onderwijs voor een kind dat veel zorg nodig heeft?

Geplaatst op 2 november 2023

In Nederland is ieder kind vanaf zijn vijfde levensjaar leerplichtig, maar vaak gaan kinderen al vanaf hun vierde verjaardag naar school. Veel mensen zien dit als vanzelfsprekend, maar dat is het helaas niet altijd het geval. Als je kind veel zorg nodig heeft, is hij misschien (nog) niet klaar om naar school te gaan als hij 5 wordt. Daarom wil je misschien weten hoe onderwijs werkt voor een kind dat veel zorg nodig heeft. In deze tekst zetten wij de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

Scholen hebben zorgplicht
De Nederlandse wet schrijft voor dat scholen een zorgplicht hebben. Hierdoor is er voor ieder kind een passende onderwijsplek te vinden. Om te voorkomen dat je stad en land af moet reizen, werken scholen samen in regio’s. Hierdoor kan je kind dicht bij huis naar school en dat is wel een prettig idee als hij veel zorg nodig heeft. Mocht er iets aan de hand zijn, dan ben je er binnen de kortste keren.

Heeft je kind veel zorg nodig en meld je hem aan bij een school in de buurt? Dan gaan zij – samen met jou – op zoek naar een passende plek. Je kind kan uiteindelijk les krijgen op de school waar je hem hebt aangemeld, maar dat hoeft niet. Als de gekozen school niet (voldoende) ondersteuning kan bieden, wordt er contact gezocht met een school in de buurt die dit wel kan. Dit kan een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs zijn.

Eén van de grote voordelen van de zorgplicht is dat je kind niet langer van school naar school gestuurd kan worden. Vroeger gebeurde dit regelmatig. Een kind dat veel zorg nodig had, werd vaak gewoon aangenomen, maar na een tijdje bleek dan dat de school toch niet in staat was om passend onderwijs aan te bieden. Als ouder moest je dan weer op zoek naar een nieuwe school. Sinds de invoering van de Wet passend onderwijs op 1 augustus 2014 is dit verleden tijd.

Wat mag je van een school verwachten?
Als je kind veel zorg nodig heeft, wil je eerst weten wat je van een school mag verwachten voordat je hem hier aanmeldt. Om te beginnen moet iedere school goed onderwijs bieden. Daarnaast moeten leraren of andere medewerkers van een school het opmerken als er iets met je kind aan de hand is en ingrijpen als dat nodig is. Je mag ook van een school verwachten dat ze ouders op de hoogte houden van de voortgang en ontwikkeling van hun kind. Voor kinderen die extra zorg nodig hebben, maken scholen bovendien vaak afspraken met externe partijen, zodat er extra ondersteuning geboden kan worden als dat nodig is.   

Hoe zit het met de kosten?
Je betaalt in Nederland geen lesgeld als je kind naar de basisschool gaat. Bijzonder prettig, want je bent mogelijk al veel kwijt aan de zorgverzekering als je kind veel zorg nodig heeft. Sommige zaken worden vergoed vanuit de basisverzekering, maar dit is niet altijd het geval. Je hebt namelijk ook eigen risico, maar wat is eigen risico? Het eigen risico is het bedrag dat jij moet betalen, voor de kosten die uit het basispakket wordt vergoed.  De premie stijgt dan weliswaar, maar onderaan de streep kan dit je veel schelen. Bijzonder prettig, want je maakt waarschijnlijk al genoeg kosten als je kind veel zorg nodig heeft.

 

Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

 

Mis geen bijdragen

Inschrijven nieuwsbrief

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook Volg ons op instagram Volg ons op pinterest