Hoe creëer je een gezellige en feestelijke lunch met de klas

Geplaatst op 28 september 2023

Of het nu gaat om een kerstlunch of paasbrunch, gezamenlijk eten met de klas tijdens festiviteiten brengt een hoop gezelligheid. Wanneer iedereen iets bij moet dragen aan de lunch, bijvoorbeeld door het helpen van de organisatie of het meebrengen van eten, leren de kinderen daarbij om met een stukje verantwoordelijkheid om te gaan. Dit geldt voor leerlingen op de basisschool, zowel als leerlingen op de middelbare school. In dit artikel lees je hoe je een gezellige lunch samen met de klas kunt neerzetten. 

Gezellige kaarsen

Bij een ‘echt’ diner horen kaarsen. Dit voegt veel toe aan de sfeer en zorgt ervoor dat de leerlingen gelijk een ander gevoel hebben wanneer ze de ruimte binnenlopen. In plaats van hun bekende klaslokaal, heeft het op deze manier meer weg van een klein restaurant. Uiteraard moet met het gebruik van kaarsen wel uitgekeken worden, in het bijzonder bij jonge kinderen. Om deze reden is het vooral aan te raden om kaarsen te gebruiken bij scholieren van de middelbare school.  

Zelfgemaakte decoratie

Om de basisschoolleerlingen voor te bereiden op het diner, kunnen zij knutselwerkjes maken die vervolgens gebruikt kunnen worden ter decoratie. Bij een paasbrunch kun je bijvoorbeeld denken aan het uitknippen en versieren van papieren haasjes en het decoreren van gekookte eieren. Bij een kerstdiner kunnen de kinderen bijvoorbeeld werken aan tekeningen met kerstbomen of het maken van een slinger. Op deze manier dragen zij allen hun steentje bij tijdens de voorbereidingen van het diner en worden zij van tevoren al geënthousiasmeerd. 

Het gebruik van servies 

Het gebruik van servies geeft ook veel sfeer aan het diner. Voor basisschoolleerlingen is dit daarbij een moment om hun tafelmanieren te oefenen. Zo kan er aan de lunch een educatief element toegevoegd worden. Daarbij geeft het leerlingen wederom een kans om bij te dragen aan het diner, in dit geval door de tafel netjes te dekken. Voor de jongste groepen is het aan te raden om andere, niet-breekbare borden te gebruiken, het liefst van een duurzaam of recyclebaar materiaal. 

Kortom, zorgt een feestelijke lunch met de klas niet alleen voor een boel gezelligheid. Het is ook een leermoment voor scholieren, waarin zij kunnen bijdragen aan het organiseren van een gezamenlijke activiteit. Ook kunnen leerlingen oefenen met tafelmanieren, van het gebruiken van bestek tot het dekken van een tafel op de juiste manier. Heb jij weleens een lunch georganiseerd voor of met jouw klas? 

 

 

Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

 

Mis geen bijdragen

Inschrijven nieuwsbrief

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook Volg ons op instagram Volg ons op pinterest