Schending van privacy van kinderen online: Wat kun je er als ouders aan doen?

Geplaatst op 27 november 2023

Kinderen zijn vandaag de dag steeds meer online te vinden, mede door apps als TikTok, Instagram, Microsoft en Amazon. Dit zorgt ervoor dat zij ook meer risico lopen, aangezien ze zich minder bewust zijn van de gevaren van deze apps en programma’s. Daarom zijn er apps uitgevonden waarmee ouders meer toezicht kunnen houden op het online gedrag van hun kinderen.

Nu blijkt uit onderzoek dat ook deze applicaties lang niet altijd veilig zijn en simpel gehackt kunnen worden. Hierdoor lopen je kinderen alsnog een risico. Hoewel er nog steeds applicaties met ouderlijk toezicht zijn die wel veilig werken, zetten we hier een aantal andere maatregelen op een rij die je als ouder kunt nemen om je kind veilig op het internet te laten surfen.

Schaf een VPN aan

Allereerst raden we aan om een goede VPN service aan te schaffen. Dit bied je namelijk verschillende voordelen. Om te beginnen kun je de locatie van je IP-adres verbergen. Maak je namelijk verbinding via een VPN dienst, dan neemt je apparaat het IP-adres van de server aan. Hierdoor kunnen hackers dus ook niet achterhalen waar jij bent.

Daarnaast wordt je data versleuteld verzonden en ontvangen zodra je in verbinding staat met een VPN. Mochten hackers de data onderscheppen, dan kunnen zij er alsnog niets mee doen. De data kunnen alleen ontgrendeld worden door een apparaat dat de juiste encryptiecode heeft.

Kies je ervoor om een VPN te downloaden, dan is het ons advies om deze op je router in te stellen. Op die manier zijn al je apparaten die in verbinding staan van je router namelijk direct beveiligd. Let er wel op dat niet alle routers geschikt zijn om een VPN op te installeren. Dit geeft de fabrikant vaak op de website en bij het product aan.

Gebruik Kids applicaties

Om je kinderen veilig om te laten gaan met het internet en niet in contact te laten komen met content die zij eigenlijk niet mogen zien, is het aan te raden om Kids versies van websites te gebruiken. Denk daarbij aan bijvoorbeeld YouTube Kids. Dit is een versie van YouTube waar lang niet alle content op staat. Kijken je kinderen veel films en series, dan kan Netflix Kids of Videoland voor Kids ook een optie zijn.

Alle content die gebruikers op deze versie willen zetten, wordt vooraf uitgebreid getoetst en moet aan strenge eisen voldoen. Op die manier krijgen de kinderen alleen content te zien die ook voor hen bestemd is. Zo krijgen zij bijvoorbeeld geen seksuele content, geweld of scheldwoorden te zien. 

Kinderslot instellen

Je kinderen zijn tijdens het surfen op het internet natuurlijk altijd op zoek naar nieuwe dingen. Dat is met applicaties bijvoorbeeld niet anders. Om te voorkomen dat zij applicaties gebruiken of downloaden die eigenlijk niet voor hen bestemd zijn, raden we aan om kinderslot in te stellen. Zo kun je instellen welke websites of applicaties niet gebruikt mogen worden.

Dit kun je bijvoorbeeld ook gebruiken bij je Google Play Store of App Store account. Door hier een goed wachtwoord voor te gebruiken kun je voorkomen dat kinderen apps downloaden die eigenlijk niet voor hen bestemd zijn. Beveilig deze accounts dus met een wachtwoord of kies voor gezichtsherkenning of een vingerafdrukscan.

De camera afplakken

En tot slot zouden we nog adviseren om de camera van de apparaten af te plakken als je kinderen deze gebruiken. Denk daarbij aan laptops, smartphones of tablets. Het is daarmee niet mogelijk om met onbekenden te beeldbellen. Ook heeft een hacker geen mogelijkheid om de camera te gebruiken als je computer onverwachts gehackt wordt.

Heeft je kind alsnog de camera nodig, bijvoorbeeld voor school of om met een vriendje of vriendinnetje te chatten, dan kun je hier duidelijke afspraken over maken. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kan een antiviruspakket ook helpen. We zien vaak dat camerabeveiliging ook onderdeel is van deze pakketten.

Kortom, de veiligheid van je kinderen online is enorm belangrijk. Daarom adviseren wij ook om een VPN te downloaden (het liefst voor je router), applicaties te gebruiken die alleen voor kinderen bestemd zijn, kinderslot in te stellen en je camera af te plakken. Op die manier surfen je kinderen een stuk veiliger over het internet.

 

 

 

Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

 

Mis geen bijdragen

Inschrijven nieuwsbrief

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook Volg ons op instagram Volg ons op pinterest