Het belang van schoolplein inrichting

Geplaatst op 15 april 2023

Kinderen leren niet alleen in de klas, maar ook op het schoolplein. Denk maar eens de educatieve spelletjes die kinderen spelen of het samenwerken met elkaar. De inrichting van een schoolplein is dan ook van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen. Het biedt namelijk de mogelijkheid om te spelen, te ontdekken en samen te werken. Er zijn verschillende trends te zien op het gebied van schoolplein inrichting. Twee van deze trends zijn groene schoolpleinen en houten speeltoestellen.

 

Groene schoolpleinen

Steeds meer scholen kiezen ervoor om hun schoolplein groener te maken. Dit houdt in dat er meer groen, zoals bomen en planten, wordt geplaatst op het schoolplein. Ook worden er vaak natuurlijke speelelementen, zoals klimbomen, waterpartijen en een moestuin, aan het schoolplein toegevoegd. Door het groener maken van het schoolplein, wordt er niet alleen meer ruimte gecreëerd voor natuur en biodiversiteit, maar worden kinderen ook gestimuleerd om in de buitenlucht te spelen. Daarnaast kan een groen schoolplein ook bijdragen aan de leerprestaties van kinderen, omdat groen bekend staat om het bevorderen van de concentratie en het verminderen van stress.

 

Houten speeltoestellen

Een andere trend op het gebied van schoolplein inrichting zijn houten speeltoestellen. Hout heeft een natuurlijke uitstraling, waardoor het goed past bij een groen schoolplein. Daarnaast zijn houten speeltoestellen duurzaam, omdat hout een hernieuwbaar materiaal is. Houten speeltoestellen zijn ook vaak multifunctioneel, waardoor er meer uitdaging en variatie is voor kinderen om te spelen (zie deze link). Zo kan een speeltoestel bijvoorbeeld ook dienen als klimrek of glijbaan. Een bijkomend voordeel van houten speeltoestellen is dat ze minder warm worden dan metalen speeltoestellen in de zomer, waardoor kinderen veiliger kunnen spelen.

 

Groene schoolpleinen en houten speeltoestellen op pleinen zijn twee belangrijke trends op het gebied van schoolplein inrichting. Door het toevoegen van groen en natuurlijke speelelementen worden kinderen gestimuleerd om meer buiten te spelen en kan het bijdragen aan de leerprestaties van kinderen. Houten speeltoestellen zijn niet alleen duurzaam, maar ook multifunctioneel en veilig. Het zijn goede opties voor scholen die hun schoolplein willen vernieuwen en meer uitdaging willen bieden aan kinderen. 

 

Advies

Wil je aan de slag met je schoolplein? Een goed ontwerp is de basis. Zorg dan ook dat je advies krijgt van een specialist op het gebied van schoolpleinen, zoals IJslander. Zij hebben jarenlange ervaring op het gebied van schoolplein inrichting en denken graag met je mee over de mogelijkheden van o.a. de groene inrichting en houten speeltoestellen. 

 

Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

 

Mis geen bijdragen

Inschrijven nieuwsbrief

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook Volg ons op instagram Volg ons op pinterest