Hoe maak je een professioneel CV?

Geplaatst op 2 januari 2024

Een goed cv opstellen kan een hele opgave lijken, maar het is een belangrijke stap naar je volgende baan. Je cv is namelijk het belangrijkste document om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Bekijk 7 praktische tips om een professioneel cv te maken waarmee je direct de aandacht trekt van elke werkgever.

1. Resultaten kwantificeren

Cijfers veranderen abstracte werkzaamheden in concrete feiten. Een zin als “Ik heb de klanttevredenheid verbeterd” klinkt goed, maar “Ik heb de klanttevredenheid met 20% verbeterd door een nieuwe feedbackstrategie” laat zien dat je acties echte, meetbare impact hebben gehad. Dit geeft werkgevers een duidelijk beeld van wat je kunt bijdragen aan hun bedrijf.

Bekijk deze cv voorbeelden om te bekijken hoe je dit op je cv plaatst en om de nodige inspiratie op te doen.

2. Digitale vaardigheden benadrukken

Het benoemen van digitale vaardigheden op je cv is cruciaal omdat het aantoont dat je kunt navigeren in de hedendaagse technologiegedreven wereld. Deze vaardigheden zijn vereist in bijna elke sector en tonen aan dat je in staat bent om te werken met essentiële software en platforms, wat je een competitief voordeel geeft.Bovendien onderscheiden digitale vaardigheden je van andere kandidaten, aangezien ze aangeven dat je bereid bent om te leren en jezelf te ontwikkelen. Welke software programma’s beheers jij die relevant zijn voor de openstaande functie?

3. Soft skills benoemen

Uit onderzoek blijkt dat 72% van de recruiters vindt dat soft skills belangrijker zijn dan behaalde opleidingen.Soft skills op je cv vermelden is van essentieel belang omdat deze persoonlijke vaardigheden aantonen hoe je in teamverband functioneert en bijdraagt aan de bedrijfscultuur. Ze weerspiegelen je vermogen om effectief te communiceren, samen te werken, leiderschap te tonen en problemen op te lossen, wat allemaal cruciale aspecten zijn in vrijwel elke werkomgeving.

Bekijk goed welke soft skills worden genoemd in de vacature. Toon bijvoorbeeld aan dat je sociale vaardigheden hebt opgedaan tijdens je studie met concrete voorbeelden.

4. Projecten en stages

Licht toe wat je hebt gedaan tijdens je studieprojecten en stages, vooral als je nog aan het begin van je carrière staat. Deze ervaringen tonen namelijk aan dat je praktische ervaring hebt opgedaan en kennis hebt toegepast op de werkvloer. Bovendien geven deze projecten en stages je de kans om specifieke vaardigheden en competenties te demonstreren die je tijdens je opleiding hebt opgedaan. Verder bieden stages en studieprojecten gespreksstof voor sollicitatiegesprekken, waar je kunt vertellen over je rol, je bijdragen en de impact die je hebt gehad.Vermeld ook cursussen en zelfstudie die je volgt om je leergierigheid en interesse in het vakgebied aan te tonen.

5. Nevenactiviteiten

Het benadrukken van nevenactiviteiten op je cv is belangrijk omdat het een bredere kijk geeft op wie je buiten je academische prestaties om bent. Vrijwilligerswerk, lidmaatschap van clubs of sportteams, tonen je initiatief, leiderschap en je vermogen om te werken met verschillende soorten mensen. Deze activiteiten zijn indicatoren van je persoonlijke drive en je bereidheid om extra inspanningen te leveren, wat potentiële werkgevers een idee geeft van je karakter en je inzetbaarheid buiten de gevraagde harde eisen.

Verder kunnen nevenactiviteiten getuigen van bepaalde soft skills die je niet direct in een klaslokaal of tijdens een stage opdoet. Ze bieden bewijs van teamwork, tijdmanagement, en organisatorische vaardigheden. In een competitieve jobmarkt kunnen deze persoonlijke activiteiten je helpen sneller je droombaan te bemachtigen.

6. Actiegericht taalgebruik

Door actieve werkwoorden zoals 'geleid', 'ontwikkeld', en 'geoptimaliseerd' te gebruiken, presenteer je jezelf als een doener, iemand die resultaten heeft behaald en impact heeft gemaakt. Dit soort taalgebruik transformeert een passieve opsomming van taken in een overtuigend verhaal over jouw bijdrage en effectiviteit. Actiegericht taalgebruik helpt overigens ook om je motivatiebrief overtuigender en beter leesbaar te maken.

7. Professionele cv template

Het gebruik van een professionele cv template kan bijdragen aan een positieve eerste indruk. Ze zijn vaak ontworpen met een oog voor detail, gebruikmakend van een heldere lay-out en een gestructureerde opzet die de leesbaarheid bevordert. Hierdoor kunnen potentiële werkgevers snel de belangrijkste informatie vinden zonder door een wirwar van tekst te moeten navigeren. Een goed ontworpen cv weerspiegelt ook je professionaliteit en laat zien dat je aandacht besteedt aan de presentatie van jezelf en je werk.

 

 

 

 

Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

 

Mis geen bijdragen

Inschrijven nieuwsbrief

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook Volg ons op instagram Volg ons op pinterest