Hoe word je verzekeringsadviseur?

Geplaatst op 3 november 2023

Wil je graag carrière maken als verzekeringsadviseur, dan moet je weten welke stappen je moet nemen. In dit artikel bespreken we hoe je verzekeringsadviseur kunt worden, inclusief de relevante opleidingen en certificaten die je nodig hebt om succesvol te zijn. Op deze manier kun je klanten adviseren over verschillende verzekeringen, zoals de inboedelverzekering. Maar je mag nog veel meer, zoals offertes en polissen opmaken. Wil je weten wat er voor nodig is om verzekeringsadviseur te worden? Lees dan verder!

Verschillende opleidingen

Een goede opleiding is absoluut cruciaal als je een succesvolle carrière als verzekeringsadviseur wilt nastreven. Zonder de juiste achtergrondkennis kun je immers geen gedegen advies geven over bijvoorbeeld een opstalverzekering. Gelukkig zijn er verschillende opleidingen die je kunt volgen om de nodige kennis en vaardigheden op te bouwen.

Financial Services Management (FSM) (hbo):

Kies je voor HBO, dan is Financial Services Management een geweldige optie. Deze opleiding biedt een brede basis in de financiële dienstverlening. Je zult een goed begrip krijgen van de verzekeringssector, evenals andere gebieden zoals bankwezen en vermogensbeheer.

Financieel Management (hbo):

Een andere hbo-opleiding die relevant is voor een carrière als verzekeringsadviseur is Financieel Management. Deze opleiding richt zich specifiek op financiële aspecten en biedt diepgaand inzicht in onderwerpen zoals investeringen, financiële planning en risicomanagement.

Commercieel medewerker bank- en verzekeringswezen (mbo):

Als je de voorkeur geeft aan een mbo-opleiding, is de opleiding Commercieel medewerker bank- en verzekeringswezen een goede optie. Deze opleiding legt de nadruk op klantgerichtheid en commerciële vaardigheden, waardoor je een stevige basis krijgt om als verzekeringsadviseur aan de slag te gaan.

Wft-certificaten: de sleutel tot succes

Naast het afronden van een mbo- of hbo-opleiding moet je een aantal certificaten behalen op het gebied van de Wet op het financieel toezicht (Wft). Deze certificaten zijn onmisbaar voor verzekeringsadviseurs en laten zien dat je over de vereiste kennis en vaardigheden beschikt om klanten op een adequate manier te adviseren. Hier zijn een paar voorbeelden van relevante Wft-certificaten die van belang zijn voor verzekeringsadviseurs:

Wft Basis:

Dit certificaat vormt de basis en geeft je inzicht in de financiële wet- en regelgeving. Het behandelt onderwerpen zoals ethiek, integriteit en de verplichtingen van een verzekeringsadviseur.

Wft Leven:

Met het certificaat Wft Leven toon je aan dat je gespecialiseerde kennis hebt van levensverzekeringen. Je leert over verschillende soorten levensverzekeringen, zoals overlijdensrisicoverzekeringen, kapitaalverzekeringen en lijfrenteverzekeringen. Je leert ook hoe je klanten kunt adviseren bij het kiezen van de juiste levensverzekering op basis van hun individuele behoeften en doelen.

Wft Schade:

Met het certificaat Wft Schade toon je aan dat je expertise hebt op het gebied van schadeverzekeringen. Je leert over verschillende soorten schadeverzekeringen, zoals autoverzekeringen, opstalverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen. Met dit certificaat kun je klanten adviseren over het afdekken van risico's en het kiezen van de juiste dekkingen.

Wft Volmacht:

Het certificaat Wft Volmacht is specifiek gericht op het werken met volmachten in de verzekeringssector. Volmachten zijn bevoegdheden die verzekeraars kunnen verlenen aan tussenpersonen om namens hen verzekeringsproducten te verkopen en polissen af te sluiten. Heb jij het in je om verzekeringsadviseur te worden?

 

 

Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

 

Mis geen bijdragen

Inschrijven nieuwsbrief

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook Volg ons op instagram Volg ons op pinterest