Kennisplatform
Let op! Wij-leren.nl heeft een nieuwe vormgeving.

Hoe kun je aan het werk in de schuldhulpverlening?

Geplaatst op 19 oktober 2023

Het is, helaas, voor veel mensen de harde realiteit: ze moeten op zoek naar oplossingen en hulp om van hun schulden af te komen. Deze schulden kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Het kan zijn dat iemand zonder werk is geraakt of dat de hoge energieprijzen voor problemen hebben gezorgd. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer oorzaken te bedenken voor deze problemen. Het is echter altijd zo dat er minder geld binnenkomt dan dat er uitgegeven wordt. En dat is niet zomaar 1-2-3 op te lossen. Daar kunnen mensen wel wat hulp bij gebruiken.

Aan het werk in de schuldhulpverlening

Werken in de schuldhulpverlening is niet zomaar een klusje dat je er even bijdoet omdat je toevallig goed bent in rekenen. Nee, je zult een heuse opleiding schuldhulpverlening moeten doen. Daar leer je veel meer dan alleen rekenen. Je leert, door het doen van oefeningen en het bestuderen van verschillende casussen, hoe je mensen effectief kunt helpen van hun schulden af te komen of deze drastisch te verminderen.

De opleiding schuldhulpverlening is een HBO-opleiding die je kunt volgen zonder een specifieke vooropleiding te hebben. Je achtergrond is niet belangrijk, al zijn de meeste studenten wel al werkzaam bij gemeenten, maatschappelijke instellingen, kredietbanken of commerciële bedrijven. Je volgt de opleiding schuldhulpverlening klassikaal of online en je doet er ongeveer 12 maanden over. Je bent dan beginnend schuldhulpverlener en kunt mensen jouw diensten aanbieden en een groot verschil maken. 

Wil je liever aan het werk op burgerzaken?

Iedere gemeente heeft een afdeling burgerzaken. Je kunt hier terecht voor veel verschillende zaken zoals het aanvragen van een rijbewijs, paspoort en ID-kaart, maar ook de aangiftes van geboorte en overlijden moet je hier doen. Werken bij de afdeling burgerzaken van de gemeente is dus een zeer gevarieerde baan waarbij je continu te maken hebt met mensen. Zomaar naar de gemeente gaan en solliciteren op een baan bij burgerzaken is echter geen optie. Je zult daar een gedegen opleiding burgerzaken voor moeten doen. Deze opleidingen zijn er in HBO of MBO en je kunt op verschillende momenten in het jaar starten. Net wanneer het jou het best schikt. Je kunt deze opleidingen op verschillende locaties in het land volgen, maar je kunt ook kiezen om aan te sluiten in een virtual classroom. Ook ‘s avonds naar school voor een opleiding burgerzaken is een mogelijkheid. Je kunt kiezen uit verschillende opleidingen, van het leren hoe je een aanvraag voor een paspoort, rijbewijs of ID-kaart afhandelt tot de HBO opleiding beleidsadviseur dienstverlening. Er is altijd een opleiding die aansluit bij jouw interesses en vooropleiding.

Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

Dossiers

Uw onderwijskundige kennis blijft op peil door 3500+ artikelen.