4 Tips voor je kind om een goed PWS project te schrijven

Geplaatst op 19 oktober 2023

Het Profielwerkstuk (PWS) is een belangrijk onderdeel van het eindexamenjaar voor middelbare scholieren. Het is een uitgebreid project waarbij leerlingen zelfstandig onderzoek doen en een verslag moeten schrijven. Het PWS biedt de mogelijkheid voor leerlingen om dieper in te gaan op een onderwerp dat hen interesseert en daarmee hun schoolse vaardigheden te ontwikkelen. In dit artikel delen we 4 tips om je kind te helpen bij het schrijven van een goed PWS project.

Kies een onderwerp dat aansluit bij de interesses van je kind

Het kiezen van een onderwerp dat je kind interesseert, is essentieel voor een succesvol PWS project. Bespreek samen met je kind welke vakken of onderwerpen hem of haar aanspreken om mogelijke PWS onderwerpen te vinden. Moedig je kind aan om na te denken over welke aspecten van deze vakken of onderwerpen hij of zij verder zou willen onderzoeken. Het is belangrijk dat je kind enthousiast is over het onderwerp, omdat dit de motivatie vergroot en de kans op succes aanzienlijk verhoogt.

Maak een planning en houd je eraan

Het schrijven van een PWS vereist een gestructureerde aanpak. Help je kind bij het maken van een realistische planning waarin alle stappen van het project worden opgenomen, zoals het verzamelen van informatie, het uitvoeren van experimenten en het schrijven van het verslag. Zorg ervoor dat je kind zich houdt aan de planning en geef waar nodig ondersteuning en begeleiding. Het op tijd afronden van alle taken voorkomt stress en zorgt ervoor dat je kind voldoende tijd heeft om het verslag zorgvuldig te schrijven.

Doe grondig onderzoek en gebruik betrouwbare bronnen

In een goed PWS project zit veel onderzoek. Stimuleer je kind om verschillende bronnen te ontdekken, zoals verschillende artikelen, boeken en betrouwbare websites. Leer je kind hoe hij of zij kritisch kan kijken naar de bronnen en selecteer samen de meest relevante en betrouwbare informatie. Het gebruik van betrouwbare bronnen versterkt de geloofwaardigheid van het verslag en draagt bij aan de academische waarde van het PWS.

Schrijf een helder en gestructureerd verslag

Bij een goed PWS project hoort een heldere en gestructureerd verslag. Help je kind bij het opstellen van een onderzoeksvraag en bij het opstellen van de verschillende hoofdstukken van het verslag, zoals de inleiding, de het onderzoek, de resultaten en de conclusie. Leer je kind ook hoe hij of zij de informatie logisch en begrijpelijk kan presenteren. Moedig je kind aan om het verslag regelmatig te herlezen en te laten controleren door anderen, zoals een docent of een medeleerling. Dit helpt bij het opsporen van eventuele fouten en het verbeteren van de kwaliteit van het verslag.

 

Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

 

Mis geen bijdragen

Inschrijven nieuwsbrief

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook Volg ons op instagram Volg ons op pinterest