Kun je in de zorgsector ondernemen zonder medische diploma's?

Geplaatst op 19 december 2023

Er is tegenwoordig een groot tekort aan mensen in de zorg, dus het kan enorm aantrekkelijk zijn om in deze branche aan de slag te gaan! Zeker als ZZP’er kun je in de zorg een mooi uurloon verdienen. Veel mensen vragen zich dan ook af of je in de medische sector kunt ondernemen zonder enige diploma’s. Dat lichten we in dit artikel toe!

Heb je in de zorgsector een diploma nodig?

Het korte antwoord is ja, voor de meeste functies in de zorg heb je een diploma nodig. Het is in de zorg nou eenmaal belangrijk om een diploma te hebben, zodat je zeker weet dat je taken goed en veilig zelfstandig kunt uitvoeren. Je kunt je gelukkig omscholen naar baan in de zorg. Veel mensen vinden het idee van omscholen niet fijn; het kost veel tijd én geld. Maar dit is niet altijd waar. Er zijn genoeg mogelijkheden waarbij je bijvoorbeeld één dag per week naar school gaat en vier dagen werkt, om zo tegelijkertijd te kunnen werken en leren. Zo kunnen je vaste lasten ook gewoon betaald worden.

Waarom zou je je omscholen naar een baan in de zorg?

Weet je nog niet zeker of een baan in de zorg iets voor jou is en wil je dit eerst zeker weten voordat je je gaat laten omscholen? Er zijn genoeg redenen waarom je zou kunnen kiezen voor een baan in de zorg. Als eerste heb je met een baan in de zorg een maatschappelijke impact. Je kunt zelf impact maken op het leven van de patiënten die je verzorgt en hun families. Daarnaast is er momenteel veel personeelstekort in de zorg, dus de baanzekerheid is enorm hoog. Dat is natuurlijk altijd fijn in onzekere tijden. Ook zijn er in de zorgsector verschillende soorten banen mogelijk. Je kunt in de thuiszorg werken, in een ziekenhuis of bijvoorbeeld in een bejaardentehuis. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Werken in de zorgsector zonder diploma

Je hebt dus voor veel functies in de zorgsector een diploma nodig. Maar er zijn ook verschillende functies waarbij je kunt werken in de zorg sector zonder diploma. Hierbij voer je wat meer ondersteunende taken uit met je collega’s. Dit maakt het werk zeker niet minder belangrijk. Elke zorgmedewerker is van grote waarde, en dit zul je ook terugkrijgen in het werk van je collega’s en patiënten. Je doet in de zorg enorm dankbaar werk.

In welke sectoren aan de slag zonder diploma

Je kunt in de zorg in verschillende sectoren aan de slag zonder diploma. In het ziekenhuis kun je bijvoorbeeld aan de slag met verschillende taken als magazijnbeheer, het vervoeren van patiënten of patiënten ondersteunen met voeding. Je kunt ook aan de slag in de thuiszorg om verstandelijk gehandicapten te ondersteunen met dagelijkse activiteiten. Je kunt ook in de kraamzorg aan de slag met bijvoorbeeld thuishulp. Er zijn dus genoeg mogelijkheden om in de zorgsector aan de slag te gaan, zowel mét of zonder diploma. Je kunt er ook voor kiezen om je te laten omscholen, zodat je tegelijk kunt werken en leren.

 

 

 

Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

 

Mis geen bijdragen

Inschrijven nieuwsbrief

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook Volg ons op instagram Volg ons op pinterest