Hoe maak je kinderen milieubewust?

Geplaatst op 18 juli 2023

Je kinderen bewust maken van het belang van het milieu is natuurlijk ontzettend belangrijk in deze tijd waarin klimaatverandering en een duurzame toekomst centraal staan. Door kinderen hier op jonge leeftijd al bij te betrekken, kunnen ze een positieve impact hebben op het behoud van onze planeet. Ondanks het feit dat we er maar ‘even’ zijn, is het wel belangrijk dat we ook denken aan hetgeen wat allemaal nog na ons komt. Zo is het goed te weten wat zonnepanelen doen en ook wat de werking is van een warmtepomp. Zorg er ook voor dat je ze bewust maakt van de uitstoot van Co2 en ook voedselverspilling laat tegengaan. Hoe je dit doet, vertellen we je aan de hand van een aantal handige voorbeelden in dit artikel.

Leg je kinderen uit hoe energie werkt

Voor veel kinderen is het vanzelfsprekend dat er warm water uit de kraan komt of dat de televisie het doet wanneer ze de rode knop op de afstandsbediening indrukken. Toch is dit natuurlijk niet normaal. Door je kinderen uitleggen hoe energie opgewekt wordt en wat de voordelen zijn van bijvoorbeeld zonnepanelen, zul je zien dat ze zich ervan bewust worden hoe het in zijn werk gaat in de praktijk. Nu heeft natuurlijk (nog) niet iedereen zonnepanelen, maar is de kans vrij groot dat dit niet zo lang meer zal gaan duren. Heb jij nu wel zonnepanelen en krijg je geld terug voor het terugleveren van stroom? Dan is het aan te raden dit eens te vergelijken met meerdere aanbieders. Bekijk hier de hoogste terugleververgoeding en kijk of je misschien elders beter uit bent.

Duurzame gewoontes

Veel dingen zijn, hoe vervelend het ook is, een gewoonte geworden voor velen. Omdat dit bij kinderen (nog) niet het geval is, is het aan jou als ouder de taak om ervoor te zorgen dat ze zich bewust worden van veel zaken. Eenvoudige voorbeelden zijn het gebruik van een broodtrommel in plaats van een boterhamzakje, maar ook flesjes drinken die hervulbaar zijn. Met deze kleine aanpassingen, zul je zien dat je een stuk minder afval produceert, waardoor je op een relatief eenvoudige manier kan bijdragen aan een betere wereld voor ons allemaal. Daarnaast is het ook belangrijk om de kinderen de lampen uit te laten doen en niet zo lang te laten douchen. Je zult zien dat wanneer je dit een aantal keren zegt, ze het op een gegeven moment vanzelf doen.

Educatief

Op school leren ze ontzettend veel over duurzaamheid, aan jullie als ouders dus ook de taak dit thuis te doen. Kijk eens samen naar een documentaire over de natuur of bespreek de impact van het te veel uitstoten van CO2. Leg daarbij ook uit dat de huidige kWh prijs voor mensen met zonnepanelen een stuk minder relevant is, dan wanneer je wel volledig afhankelijk bent van het stroom van je aanbieder. Door je kinderen stap voor stap te laten zien hoe het werkt, creëer je een stuk bewustwording, waardoor ze op een gegeven moment niet meer anders weten. De kans dat je kinderen dit later, indien ze het gegunt is, ook aan hun eigen kinderen meegeven, is dan natuurlijk vrij groot.

 

 

Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

 

Mis geen bijdragen

Inschrijven nieuwsbrief

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook Volg ons op instagram Volg ons op pinterest