Heeft mijn kind een smartphone nodig?

Geplaatst op 25 mei 2023

Veel ouders worstelen met de vraag op welke leeftijd een kind zijn eigen smartphone moet krijgen. Zeker als vriendjes er al wel één hebben en jij als ouder twijfelt. Je kind een telefoon geven heeft natuurlijk ook voordelen. Je kunt bellen als je wilt weten waar zoon of dochter uithangt en andersom kan het kind snel contact opnemen met jou als ouder. Maar je wilt niet dat je kind 24/7 ‘op zijn telefoon zit’ en dat risico is natuurlijk wel aanwezig. Dit kan leiden tot bijziendheid, verslaving aan spelletjes en sociaal isolement. Maar er is gelukkig een alternatief.

Geef je kind een speciale smartwatch

Wanneer je een smartphone met alle toeters en bellen nog wat te heftig vindt voor je kind, dan kun je ook een smartwatch met GPS overwegen. Die kan je kind logischerwijs om zijn pols dragen. Je kunt ermee bellen en berichten versturen. De kans dat je kind het horloge verliest is een stuk kleiner dan met een smartphone. Het horloge heeft een handige app die de ouders op de eigen smartphone kunnen installeren. Daarmee zie je in een oogopslag waar je kind is. Zo hoef je je niet voortdurend zorgen te maken. Als de app laat zien dat je kind te ver van huis is dan kun je bellen of een bericht sturen. Ook kun je je kind bereiken als het tijd is om naar huis te komen of als hij naar hockeytraining of zwemles moet.

Wat als mijn kind toch een smartphone wil?

Als je kind wat ouder wordt dan wil hij vast een echte smartphone. Het handigst en voordeligst is om te kiezen voor een telefoon met abonnement. Dan kan er onbeperkt gebeld worden. Stel voor het dataverbruik een belplafond in zodat je kind geen torenhoge rekeningen veroorzaakt. Leer hem gebruik te maken van gratis wifi netwerken, bijvoorbeeld op school. Zorg dat je kind geen gebruik maakt van openbare netwerken zonder wachtwoord. Die kunnen gemakkelijk worden gehackt. Dit kan, ook voor kinderen die nog niet internetbankieren, risico’s met zich meebrengen. Maak afspraken met je kind over het gebruik van de telefoon om vroegtijdige bijziendheid te voorkomen.

Welke smartphone is geschikt voor basisschoolkinderen?

Er zijn honderden verschillende smartphones te koop. Het kan dan ook voor ouders lastig kiezen zijn welke geschikt is voor hun kind. Veel hangt af van de leeftijd. Een kind op de basisschool kan prima toe met de afgedankte telefoon van papa of mama. Een kind op het voortgezet onderwijs heeft wellicht wat meer wensen, maar ook daarvoor geldt dat het echt niet de nieuwste Samsung of Apple hoeft te zijn. Het merk Emporia brengt speciale kindersmartphones op de markt. Deze toestellen beschikken over de belangrijkste basisfuncties. Je kind kan ermee bellen, whatsappen, foto’s maken en internet gebruiken. Bovendien zijn deze telefoons alleszins betaalbaar. Ze hebben een formaat dat geschikt is voor kinderhanden en ze kunnen tegen een stootje.

 

Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

Gerelateerd

Smartphones in de klas voortdurende discussie
Smartphones in de klas: voortdurende discussie met dezelfde argumenten
Wilfred Rubens

Wij-leren.nl Academie

Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbriefInschrijven nieuwsbrief

[extra-breed-algemeen-kolom2] 

Mis geen bijdragen

Inschrijven nieuwsbrief

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook Volg ons op instagram Volg ons op pinterest