Hoe kun je kinderen vroegtijdig leren over duurzaamheid?

Geplaatst op 1 mei 2023

Duurzaamheid is een van de belangrijkste uitdagingen van onze tijd en het is cruciaal dat we onze kinderen leren hoe ze hieraan kunnen bijdragen. Kinderen zijn de toekomstige generatie en als we willen dat ze een betere wereld erven dan die we nu hebben, moeten we ze vroegtijdig leren over duurzaamheid. Maar hoe kun je dat het beste doen? Vergelijk hier energieleveranciers en neem de kinderen mee in het proces. Er zijn nog andere tips en ideeën om kinderen te leren over duurzaamheid. Lees er hier meer over!

Het belang van duurzaamheid

Voordat we ingaan op hoe je kinderen kunt leren over duurzaamheid, is het belangrijk om te begrijpen wat duurzaamheid betekent. Het gaat niet alleen om de actuele kWh prijs. Duurzaamheid gaat over het zorgen voor de planeet en de mensen die erop leven, zodat we ook in de toekomst kunnen blijven leven op een gezonde planeet. Dit betekent dat we rekening moeten houden met de impact van onze acties op het milieu, de economie en de samenleving. Door kinderen te leren over duurzaamheid, geef je hen de kennis en vaardigheden die ze nodig hebben om bewuste en verantwoordelijke burgers te worden. Het leert hen om na te denken over de keuzes die ze maken en de impact die ze hebben op de wereld om hen heen. Dit kan leiden tot een meer positieve en betrokken houding ten opzichte van de wereld en kan bijdragen aan een betere toekomst voor ons allemaal.

Hoe kinderen leren over duurzaamheid?

Een van de belangrijkste manieren om kinderen te leren over duurzaamheid is door het relevant te maken voor hun leven. Kinderen zijn het meest betrokken wanneer het onderwerp persoonlijk voor hen is. Praat met kinderen over de impact van afval op de natuur en de dieren om hen heen. Leg uit hoe het energieverbruik invloed heeft op de rekeningen van het gezin. Door het persoonlijk te maken, wordt het een stuk interessanter voor hen.

Maak het leuk

Duurzaamheid hoeft niet saai te zijn. Het kan heel leuk zijn! Er zijn tal van activiteiten die je kunt doen om kinderen te leren over duurzaamheid op een leuke manier. Organiseer bijvoorbeeld een speurtocht waarbij kinderen moeten zoeken naar dingen die hergebruikt kunnen worden, zoals oude flessen, blikjes en papier. Je kunt ook samen een moestuin beginnen om kinderen te leren waar ons voedsel vandaan komt en hoe we ons eigen voedsel kunnen verbouwen.

Geef het goede voorbeeld

Kinderen leren door het voorbeeld dat ze krijgen. Als ouders en verzorgers duurzaam leven, zullen kinderen dat ook doen. Het is belangrijk om duurzame keuzes te maken in het dagelijks leven en om dit ook aan kinderen uit te leggen. Laat kinderen zien hoe je afval scheidt, waarom je een fiets neemt in plaats van de auto, en hoe je energie zuinig kunt zijn. Laat zien hoe je zelf bewuste keuzes maakt en betrek de kinderen daarbij. Door samen te beslissen en te handelen, krijgen kinderen het gevoel dat ze ook een bijdrage kunnen leveren.

Gebruik visuele hulpmiddelen

Kinderen zijn visueel ingesteld en daarom kan het gebruik van visuele hulpmiddelen hen helpen om duurzaamheid beter te begrijpen. Maak bijvoorbeeld een poster met afbeeldingen van verschillende soorten afval en laat zien hoe ze kunnen worden gerecycled. Of maak een collage van afbeeldingen van planten en dieren die worden bedreigd door klimaatverandering. Zo kunnen kinderen zien welke impact hun keuzes hebben op de natuur en de wereld om hen heen. Door duurzaamheid relevant en leuk te maken, het goede voorbeeld te geven, visuele hulpmiddelen te gebruiken en kinderen te betrekken bij het leerproces, kunnen we bijdragen aan een betere toekomst voor ons allemaal!

 

Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

 

Mis geen bijdragen

Inschrijven nieuwsbrief

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook Volg ons op instagram Volg ons op pinterest