5 trainingen die handig zijn voor onderwijsassistenten

Geplaatst op 29 april 2024

Ben je een onderwijsassistent? Of sta je op het punt om een carrière hierin te beginnen? Het loont ontzettend om zowel leraren als leerlingen van dienst te zijn! In deze blog vind je een overzicht van 5 soorten trainingen die je competenties alleen maar sterker maken.

Een ITIL 4 foundation training

In de eerste plaats is een itil 4 foundation training ontzettend handig voor onderwijsassistenten. Dit komt doordat je meestal van itil 4 gebruik maakt. Waar je precies aan moet denken? Er zijn bepaalde opdrachten die je met behulp van itil 4 moet uitvoeren. Daarnaast heb je soms op itil 4 gebaseerde online tools waar je mee werkt. Het voordeel van een ITIL 4 foundation training? Je beheerst de basisvaardigheden, waardoor je ineens effectiever bent als we het hebben over je dagelijkse taken als onderwijsassistent.

Een cursus in speciaal onderwijs

Voor de onderwijsassistent die echt het verschil wil maken, is een cursus in speciaal onderwijs goud waard. Waarom? Je speelt nog beter in op wat een kind nu echt nodig heeft. Het hout niet op bij simpelweg kennis overdragen. Je zorgt tevens voor een veilige en ondersteunende omgeving voor kinderen met verschillende achtergronden en leerbehoeften. Maar het grootste voordeel aan je te verdiepen in speciaal onderwijs? Je weet precies hoe je leerlingen ondersteunt, motiveert en inspireert.

Communicatietrainingen

Echt contact maken met je leerlingen, collega’s en ouders is essentieel als onderwijsassistent. Dat is precies waarom communicatietrainingen zo waardevol zijn. In deze trainingen leer je niet alleen effectief je punt over te brengen, maar ook actief te luisteren naar wat anderen echt zeggen. Deze tweerichtingscommunicatie is cruciaal in het onderwijs, waar begrip en empathie net zo belangrijk zijn als kennisoverdracht.

Cursussen in onderwijstechnologie

In de wereld van vandaag is technologie niet meer weg te denken uit het onderwijs. Het gevolg?Elke goede onderwijsassistent zou een cursus in onderwijstechnologie moeten volgen. Maar maak je geen zorgen, het hoeft niet ingewikkeld te zijn! Deze cursussen zijn juist bedoeld om je wegwijs te maken in de nieuwste onderwijshulpmiddelen en -platforms. Maar wat zijn goede voorbeelden hiervan? Tablets in de klas, interactieve whiteboards, spellen in je lessen spelen is waar je zo'n beetje aan moet denken. Door je te verdiepen in onderwijstechnologie, maak je leren niet alleen effectiever, maar ook een stuk leuker voor de leerlingen.

Trainingen in verschillende leerbehoeften erkennen

In een klas zitten net zoveel leerstijlen als leerlingen – dat maakt ons vak zo uitdagend en fascinerend. Door trainingen te volgen in het erkennen van verschillende leerbehoeften, leer je als onderwijsassistent om elke leerling als individu te zien. Wat het mooie hiervan is? Je krijgt handige strategieën uitgereikt. Hiermee kan elk type kind op de best mogelijke manier worden ondersteund. Denk dan met name wanneer een kind dyslexie heeft of last heeft van ADHD. Deze trainingen bieden je de tools om een inclusief leeromgeving te creëren waarin iedereen zich gezien en begrepen voelt.

Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

 

Mis geen bijdragen

Inschrijven nieuwsbrief

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook Volg ons op instagram Volg ons op pinterest