Sinds 2015 zijn er meerdere aanbieders van de eindtoets/doorstroomtoets. Er zijn momenteel zes verschillende aanbieders van de doorstroomtoets.
- AMN: AMN-doorstroomtoets: De AMN-doorstroomtoets is volledig digitaal en adaptief. De totale afnameduur is ongeveer 2,5 uur.
- Diataal: Dia-doorstroomtoets: De Dia-toets bevat ongeveer 125 vragen. De toets wordt digitaal en adaptief afgenomen en duurt gemiddeld 2 uur en 45 minuten.
- Bureau ICE: IEP-doorstroomtoets: De IEP-doorstroomtoets bevat ongeveer 160 vragen. De toets kan zowel op papier als digitaal adaptief worden afgenomen. De toetsduur is gemiddeld 4 uur.
- Cito B.V.: Leerling in beeld-doorstroomtoets: De Leerling in beeld-doorstroomtoets van Cito bevat circa 150 vragen. De toets kan digitaal lineair of op papier worden afgenomen en duurt gemiddeld 4 uur.
- A-VISION: Route 8-doorstroomtoets: De Route 8-doorstroomtoets kan in één dagdeel worden afgenomen. Naast het verplichte onderdeel "Wat kan ik?" biedt de toets twee facultatieve onderdelen: "Wie ben ik?" en "Wat wil ik?", gericht op de persoonlijkheid en het toekomstbeeld van de leerling. De toets is digitaal en adaptief, een papieren versie is niet beschikbaar.
- Rijksoverheid: DOE-doorstroomtoets: De DOE-toets, ontwikkeld door de Rijksoverheid, bevat ongeveer 130 vragen. De toets kan digitaal adaptief of digitaal lineair worden afgenomen en duurt ongeveer 3 uur.
De verschillende aanbieders van doorstroomtoetsen brengen subtiele verschillen met zich mee in de toetsen die leerlingen maken. Voor leerlingen mag dit echter geen invloed hebben op de beoordeling. Daarom worden alle toetsen zorgvuldig genormeerd. Desondanks zijn er nog verschillen tussen de verschillende toetsaanbieders. Lees daarover meer in dit artikel.
Laatst geactualiseerd op 16 januari 2025