Top Tien Onderwijsboeken 2019

Geplaatst op 20 januari 2020

Wat zijn populaire onderwijsboeken? Om dit inzichtelijk te maken, heeft Wij-leren.nl voor het vijfde jaar op rij samen met 18 uitgeverijen een Top-10 samengesteld op basis van de verkoopcijfers van 2019*De Top-10 van dit jaar is afwisselende mix, met boeken over didactiek, leiderschap en coachende leraren.

1. Cerveau Mijland
Ivo Mijland, Uitgeverij Quirijn 

Op de eerste plek komt Ivo Mijland met zijn nieuwste boek: Cerveau Mijland. Dit boek geeft een inkijkje in het brein van deze populaire auteur. Ivo's vlotte pen draagt eraan bij dat zijn boeken als warme broodjes over de toonbank vliegen. Want ook zijn boeken Makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker en Hoera ik sta voor de klas! zijn goed voor een plek hoog in deze Top-10.

Cerveau Mijland

2. Expliciete Directe instructie
John Hollingsworth & Silvia Ybarra, Nederlandse bewerking Marcel Schmeier, Uitgeverij Pica

Al voor de vijfde keer hoog in de top tien: Expliciete Directe Instructie (EDI). Een geweldige prestatie! Dit boek gaat in op vragen als: Hoe maak je een les effectiever? Hoe zorg je voor succeservaringen en betere leerprestaties bij alle leerlingen? Een praktisch boek over didactiek, gebaseerd op onderzoek. 
 
Expliciete directe instructie
 
Op Wij-leren.nl staat een inhoudelijke recensie.

3. De zes rollen van de leraar
Martie Slooter, Uitgeverij Pica

Op de derde plek komt: De zes rollen van de leraar. Martie Slooter is erin geslaagd na het overweldigende succes van De vijf rollen van de leraar een nieuw toegankelijk boek te schrijven. Als leraren de vijf rollen op basisniveau beheersen, kunnen zij namelijk in elke rol uitgroeien tot een excellent niveau. Op dit niveau is de leraar coach en geeft hij de vijf rollen vorm vanuit een coachend perspectief. 

Op Wij-leren.nl staat een inhoudelijke recensie.

4. Wij zijn leiders
Marcel van Herpen, CPC

Marcel van Herpen komt op de vierde plek met: Wij zijn leiders - Antwoorden op vragen van de toekomst met de mens als leraar, leerling en leider. De vraagstukken die zich in deze tijd aandienen zijn vaak complex. Toch wordt er vaak naar enkelvoudige antwoorden gezocht. Wij zijn leiders beschrijft een proces van volwassen worden in een onvolwassen wereld. Het boek geeft antwoorden op vragen van de toekomst.

wij zijn leiders

5. En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven?
Eva Naaijkens en Martin Bootsma, Uitgeverij Pica

Op de vijfde plek staat: En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven? In dit boek leggen Eva Naaijkens en Martin Bootsma uit hoe je de werkdruk in school kunt verlagen en hoe daardoor ruimte vrijkomt om vakmanschap te ontwikkelen. Ze presenteren een kwaliteitsaanpak die ervoor zorgt dat veel voorkomende dingen gestroomlijnd worden, dat er niet of nauwelijks wordt vergaderd en dat jij als leraar tijd hebt om goed onderwijs te geven.

En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven

6. Leren zichtbaar maken
John Hattie, Uitgeverij Bazalt

Leren zichtbaar maken, dat is inmiddels een begrip. Het blijft een bestseller, dit wereldberoemde boek van John Hattie. Hij heeft jarenlang onderzoek gedaan, waarbij miljoenen leerlingen betrokken zijn. In Leren zichtbaar maken vertaalt hij de uitkomsten van dit onderzoek naar de onderwijspraktijk. Bij uitgeverij Bazalt zijn zowel het standaardwerk als een beknopte versie te koop. Een van beiden was al populair genoeg voor deze plek. 
 
Leren zichtbaar maken
 
Op Wij-leren.nl staat een inhoudelijke recensie.

7. Sturen op autonomie
Adri van den Brand, CPC 

Op de zevende plek een nieuwkomer: Sturen op autonomie. Dit onderwijsboek gaat uit van de krachtige concepten uit de Transactionele Analyse (TA), de sociaal-psychologische theorie over verandering, persoonlijkheid en communicatie. Het is geschreven voor leraren en leiders die een fundamentele bijdrage willen leveren aan hun eigen autonomie en die van leerlingen en collega’s. Adri van den Brand: 'Het resultaat is dat je meer autonomie in verbondenheid met jezelf ervaart en met de groep(en) waarmee je werkt.'

Sturen op autonomie

Op Wij-leren.nl staat een inhoudelijke recensie.

8. Spelen in uitdagende hoeken
Bianca Antonissen, Uitgeverij Leuker.nu

Een dik applaus voor Juf Bianca: zij heeft een primeur met haar boek Spelen in uitdagende hoeken. Voor het eerst staat er een onderwijsboek voor kleuterleerkrachten in de Top-10. Dat is een hele prestatie, omdat de doelgroep relatief klein is. In dit praktische boek geeft Bianca Antonissen tips voor uitdagend ingerichte hoeken, waarmee je goed je doelen kunt halen.

Spelen in uitdagende hoeken

Op Wij-leren.nl staat een inhoudelijke recensie.

9. Grej of the day
Micael Hermansson, BigBusinessPublishers

Vanuit Scandinavië overgewaaid: de populaire methode Grej of the day. Ook wel 'Ding van de dag'. Het is een unieke werkwijze om interessante kennis op kinderen over te brengen, onderbouwd door onderzoek. Je geeft de kinderen een raadsel/clue mee naar huis. De volgende dag geef je er een korte microles over. Deze kant-en-klare microlessen met website-inlogcode zitten in dit boek. Thema's die voorkomen zijn bijvoorbeeld: Anne Frank, de toren van Pisa, de Angel Falls, etc.

Grej-of-the-day

10. Teach like a Champion 2.0
Doug Lemov, Uitgeverij CED Groep

De hekkensluiter is de bestseller Teach like a Champion 2.0. Doug Lemov laat niet alleen in de VS, maar ook in Nederland zijn sporen achter. Dit boek beschrijft 62 technieken, zodat de leerkracht lesgeeft als een kampioen en de leerlingen excelleren. Hierbij gaat het niet alleen om prestaties, maar ook om het werken aan karakter en een sterke klascultuur. Van dit boek is ook een Jonge Kind-versie.

Teach like a champion 2.0

Op Wij-leren.nl staat een handige samenvatting van dit boek.

Tot zo ver de Top-10. Deze lijst geeft een mooi inkijkje in wat wij - leerkrachten - graag lezen.


Naast deze Top-10 nog twee eervolle vermeldingen:

Gedragsoplossingen voor de moeilijke groep
Kees van Overveld, Uitgeverij Pica

Het recent verschenen boek van Kees van Overveld: Gedragsoplossingen voor de moeilijke groep. Qua verkoopcijfers past dit boek prima op de Top-10, maar omdat we als spelregel maximaal drie titels per uitgever hebben, valt hij er net buiten. In dit boek geeft hij inzicht in het functioneren van moeilijke klassen en wat er misgaat in de interactie tussen leraar en leerlingen. Vervolgens beschrijft Van Overveld hoe je het tij kunt keren; met zijn praktische tips, adviezen en slimme oplossingen kunnen leraren van een moeilijke groep een plezierige groep maken. 

Op Wij-leren.nl staat een inhoudelijke recensie.

Help... ik voel zoveel!
Carla van Wensen, Uitgeverij SWP

Kinderen krijgen veel informatie en prikkels te verwerken. Wanneer deze prikkels op een goede manier worden gefilterd, is er niets aan de aan de hand. Een groeiend aantal kinderen blijkt gevoelig te reageren en raakt overprikkeld. Het boekje Help... ik voel zoveel is speciaal geschreven voor (hoog)gevoelige en snel overprikkelde kinderen van circa 7-11 jaar, betrokken ouders, onderwijzers en/of hulpverleners. Ook dit boek zou er - wat verkoopcijfers betreft - prima tussen passen, maar omdat de doelgroep breder is dan leerkrachten geeft dat een vertekend beeld. Door middel van spelletjes, opdrachten, vragen, tips en verhaaltjes kunnen kinderen ervaren en ontdekken hoe het te veel voelen en overprikkeld raken bij hen ontstaat en hoe zij er anders mee om kunnen gaan.  


Uitgelicht

Naast deze Top-10 brengen we ook graag de bestsellers van de volgende uitgeverijen onder de aandacht:

Differentiëren is te leren - VO / MBO
Meike Berben, CPS Uitgeverij

Elke docent heeft te maken met verschillen tussen leerlingen. Hoe stem je af op die verschillen en hoe haal je het maximale uit de leerlingen? Aan de slag gaan met differentiëren maakt je creatiever in het betrekken van leerlingen bij de les en het motiveren van leerlingen. Zo draag je bij aan betere leeropbrengsten en vergroot je de kansen van alle leerlingen.

Op Wij-leren.nl staat een inhoudelijke recensie.

Juffen zijn toffer dan meesters
Pedro De Bruykere, Paul A. Kirschner en Casper Hulshof, Uitgeverij Anderz

In dit boek bespreken de auteurs opnieuw een reeks onderwijsmythes. Ze hebben onderzoek gedaan en delen hun bevindingen, waarbij verschillende hardnekkige mythes sneuvelen.

Op Wij-leren.nl staat een inhoudelijke recensie.

Slim maar...
Peg Dawson en Richard Guare, Uitgeverij Hogrefe

Hoe kun je de executieve functies van kinderen versterken? Daarover gaat het praktische boek Slim maar... Na vele jaren is het nog steeds een veelverkocht boek.

Slim maar... Hoe je de executieve functies kunt versterken
 
Op Wij-leren.nl staat een inhoudelijke recensie.

Deep Learning 
Michael Fullan, Joanne Quinn en Joanne McEachen, Uitgeverij Onderwijs Maak Je Samen (OMJS)

Op de wereld speelt al lang de vraag ‘welke vaardigheden hebben de kinderen van nu nodig voor hun huidige en vooral voor hun toekomstige functioneren?’. De auteurs ontwikkelden samen na een uitgebreide analyse de Deep Learning Skills.
 
 
Op Wij-leren.nl staat een inhoudelijke recensie.
 

Aan de slag met handschriftonderwijs
Anneloes Overvelde en Ria Nijhuis - van der Sanden, Uitgeverij Boom

Heeft schrijven nog zin? Een goed handschrift is toch niet meer nodig in dit digitale tijdperk? Dit boek toont met wetenschappelijk onderzoek aan dat schrijven goed is voor je brein en geeft tips en handvatten om met schrijven serieus aan de slag te gaan.

Op Wij-leren.nl staat een inhoudelijke recensie.

Wanneer krijgen we weer les?
Paula van Manen, Scriptum

In dit boek geeft de auteur een kijkje in de keuken van gepersonaliseerd onderwijs. Het is een ervaringsverhaal van de eerste - dynamische - periode na de overstap.

Wanneer krijgen we weer les

Binnenkort verschijnt hiervan een recensie op wij-leren.nl. Niets missen? Volg ons op de sociale media.

De 7 uitdagingen
Tijl Koenderink, Novilo

Voor welke uitdagingen kom je te staan in het onderwijs aan begaafde kinderen? Daarover schrijft Tijl Koenderink in zijn inmiddels bekende boek De 7 uitdagingen

       

Effectief werken met groepen
John Visser, Panta Rhei

Waar moet je rekening mee houden als je regelmatig met een groep werkt? In dit boek vind je tips, do's en don'ts voor het werken met groepen. 

Pubers zijn leuk
Tischa Neve, Uitgeverij 248 Media

Hoe kun je wispelturige pubers goed begeleiden, begrijpen en ermee in contact blijven? Tischa Neve schreef een inspiratieboek voor grootbrengen van en omgaan met pubers.

Op Wij-leren.nl staat een inhoudelijke recensie.

Gedragsproblemen in de klas - VO
Anton Horeweg, Lannoo Campus

Het boek Gedragsproblemen in de klas geeft een praktisch overzicht van gedragsproblemen, en hoe je daar mee om kunt gaan. Er is een versie voor het basisonderwijs én een voor het voortgezet onderwijs.

Gedragsproblemen in de klas
 
Op Wij-leren.nl staat een inhoudelijke recensie van de versie voor het PO.

*Samenstelling Top-10

Hoe is deze Top-10 tot stand gekomen? Dat is gedaan in samenwerking met de onderstaande uitgeverijen, op basis van de verkoopcijfers van 2019. Van elke uitgever hebben we de drie bestverkochte boeken gepakt. Op basis van deze lijst hebben we de tien meestverkochte boeken van de uitgeverijen geselecteerd. We richten ons daarbij op boeken die geschreven zijn voor het onderwijsveld, met een redelijk recente verschijningsdatum (tot circa 5 jaar oud). Op die manier proberen we zo goed mogelijk weer te geven wat actueel speelt in het onderwijs.

Met dank aan...

Aan deze Top-10 hebben maar liefst achttien uitgevers van onderwijsboeken meegewerkt. Hieronder ziet u ze in alfabetische volgorde. Naast bovengenoemde toppers hebben ze nog veel meer mooie boeken in hun fonds, dus neem zeker een kijkje op hun websites:

Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

Gerelateerd

Boeken Top 10 - 2016
Top 10 Onderwijsboeken 2016.
redactie
Boeken Top 10 - 2017
Top 10 - Onderwijsboeken 2017.
redactie
Boeken Top 10 - 2018
Top Tien Onderwijsboeken 2018.
redactie
Boeken Top 10 - 2015
Top 10 Onderwijsboeken 2015
redactie
Nieuwe boeken 02-2020
Nieuwe onderwijsboeken 02-2020
redactie
Nieuwe boeken 05-2020
Nieuwe onderwijsboeken 05-2020
redactie
Nieuwe boeken 01-2021
Nieuwe onderwijsboeken 01-2021
redactie
Nieuwe boeken 02-2021
Nieuwe onderwijsboeken 02-2021
redactie
Nieuwe onderwijsboeken 05-2021
Nieuwe onderwijsboeken 05-2021
redactie
Nieuwe onderwijsboeken 09-2021
Nieuwe onderwijsboeken 09-2021
redactie
Grej of the day - minilessen
Grej of the day onderbouw
Bertine van den Oever
Grej of the day - minilessen
Grej of the day onderbouw
Bertine van den Oever
Grej of the day - minilessen
Grej of the day onderbouw
Bertine van den Oever

Wij-leren.nl Academie

Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief



Inschrijven nieuwsbrief

[extra-breed-algemeen-kolom2]



 

Mis geen bijdragen

Inschrijven nieuwsbrief

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook Volg ons op instagram Volg ons op pinterest